Cetățenii Republicii Moldova nu sunt dispuși să participe la eventuale proteste împotriva modificării sistemului electoral și consideră că manifestațiile organizate anterior de organizații neguvernamentale sunt politizite, arată datele celui mai recent Barometru de opinie realizat de compania IMAS. Sondajul indică o încredere redusă a oamenilor în ONG-uri pe care le consideră corupte, politizate și ineficiente.  

Potrivit rezultatelor sondajului făcut public astăzi, doar o pătrime din populație are părere pozitivă față de protestele ONG-urilor împotriva introducerii sistemului mixt. În același timp, aproape jumătate din respondenți (peste 40%) au declarat că au o părere negativă față de acestea, iar 24% – neutră.

Sondajul arată că 70% din populație este decisă să nu participe la eventuale proteste dacă va fi modificat sistemul electoral și doar unul din patru cetățeni și-au declarat disponibilitatea de a participa la manifestații.

Sondajul mai arată că majoritatea covârșitoare a cetățenilor nu are încredere în societatea civilă. Astfel, 74% dintre respondenți au declarat că au puțină încredere sau deloc în ONG-uri și doar 17% au încredere în astfel de organizații.

Astfel, peste 80% sunt de acord sau parțial de acord că oamenii cunosc foarte puțin despre activitatea ONG-urilor, peste 2/3 sunt de acord că activitatea lor este influențată de partide politice, aproape același număr de oameni este de acord că aceste organizații sunt folosite pentru a spăla banii, iar peste jumătate din numărul total de respondenți a fost de acord sau parțial de acord că aceste organizații folosesc ineficient banii organizațiilor internaționale.