IMG_9924 Prim-ministrul Iurie Leancă, însoțit de ministrul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Gerd Müller, a vizitat ieri-seară Spitalul „ Sf. Panteleimon” din Orhei.

Instituția a beneficiat în ultimii trei ani de fonduri pentru creșterea eficienței energetice, oferite prin intermediul KfW și GIZ (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei).

„Sunt bucuros să revin aici cu prietenii noștri germani. Am văzut o oază de europenitate, o oază de prestări de servicii calitative pentru cetățeni, ceea ce este important că această oază se amplifică cu astfel de servicii, infrastructură modernă și atitudine. În câțiva ani, germanii s-au concentrat pe câteva domenii-cheie pentru dezvoltarea Republicii Moldova: infrastructură, apă și canalizare, ceea ce înseamnă sănătate și desigur servicii medicale de calitate”, a precizat Iurie Leancă.

La rândul său, ministrul Federal s-a arătat impresionat de cele văzute: „Pe parcursul vieții, noi avem mai multe dorințe, oamenii care sunt în suferințe au o singură dorință – să se facă bine, pentru aceasta trebuie să avem un sistem bun de ocrotire a sănătății, specialiști pregătiți. Ceea ce am văzut aici este o instituție-model. Totul este foarte european aici.”

În final, ministrul moldovean al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, a declarat: „Vizita înaltului oficial german vorbește despre susținerea Germaniei și suportul acesteia în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova și a proiectelor de dezvolatre regională care sunt realizate cu succes de către Agențiile de Dezvoltare Regională din țara noastră”.

Proiectul-pilot „Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei” a fost realizat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), în perioada noiembrie 2012- decembrie 2013, iar suma totală a proiectului a fost de 6312,00 mii lei. La moment se fac lucrări de replanificare în secţia perinatală, care anterior a fost renovată şi izolată termic. În proporţie de 60% din lucrările la acest bloc au fost realizate graţie suportului german, prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Centru. Anul trecut, în urma izolării termice a blocului, s-a reuşit economisirea a peste 400 de mii de lei. De la mijlocul acestui an, pentru creşterea eficienţei energertice, spitalul mai beneficiază de o sumă ce depăşeşte o jumătate de milion de euro din partea Agenţia de cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Spitalul din Orhei are o capacitate de 410 locuri şi este unul dintre cele mai mari spitale din Republica Moldova. Instituţia deserveşte pacienţi şi din raioanele vecine, precum Teleneşti, Rezina, Şoldăneşti și Criuleni.