bibliobus Vineri, 13 iunie 2014, la ora 10.00, în spaţiul din faţa Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici” (str. 31 august nr. 121), va avea loc inaugurarea Bibliobusului pentru Copii.

La eveniment vor participa dna Tatiana Potîng, viceprim-ministru, dna Monica Babuc, ministru al culturii, sub al cărei patronaj îşi va desfăşura activitatea Bibliobusul, dl Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, dl Spiridon Vangheli, laureat al Diplomei de Onoare „Andersen”, Alexandru Pleşca, elev la Liceul „Vasile Vasilache”, deţinător al Diplomei de dragul I la Concursul „Cititor-Model”.

Bibliobusul este prima bibliotecă mobilă pentru copii în Republica Moldova şi a fost fondată de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” cu sprijinul financiar al Ambasadei Japoniei prin Programul „Kusanone”.

Proiectul a demarat la 13 martie 2013, prin semnarea contractului de grant de E.S. Domnul Toichi Sakata, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei în Republica Moldova, şi Claudia Balaban, director general al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”. Valoarea grantului este de 94.435 dolari SUA.

Bibliobusul a fost creat cu scopul de a oferi accesul la lectură, cunoaştere, informaţie şi cultură, la servicii moderne de bibliotecă copiilor şi adolescenţilor din diverse localităţi ale Republicii Moldova. Beneficiarii principali vor fi copiii ai căror părinţi au plecat peste hotare la muncă, copiii din orfelinate, internate şi centre de plasament, copiii aflaţi în dificultatea de a se deplasa la bibliotecă.

Bibliobusul este dotat cu mai multe facilităţi:
– O colecţie de circa 550 cărţi tipărite (enciclopedii, dicţionare, colecţii populare de literatură pentru copii şi adolescenţi, cărţi ilustrate pentru copii mici etc.);
– O colecţie de circa 600 de cărţi electronice;
– Conexiune Internet Wi-Fi;
– 3 laptopuri şi 3 computere tablete;
– 2 eBook readere;
– Proiector şi ecran de proiecţie;
– Aparat foto digital;
– Jocuri, păpuşi.

Copiii vor putea beneficia de accesul la colecţiile de carte în regim sală de lectură şi prin intermediul împrumutului interbibliotecar, la resurse informaţionale din Internet şi pe suporturi electronice, vor participa la activităţi de promovare a lecturii şi programe culturale, la întâlniri cu scriitori, cu personalităţi din diferite domenii, la acţiuni educaţionale şi de instruire în vederea utilizării securizate a tehnologiilor informaţionale.
Colecţiile de carte au fost constituite cu sprijinul editurilor „Litera”, „Prut Internaţional”, „Ştiinţa”, „Arc”, „Epigraf”, librăriei on-line Besteseller.md.