O gafă monumentală a liderului PAS, Maia Sandu, a scandalizat opinia publică și a provocat un val de critici și reacții dure pe rețelele de socializare. Amintim că, în cadrul unei emisiuni la un post privat de  televiziune, Maia Sandu a avut o atitudine mult prea îngăduitoare, chiar elogioasă la adresa dictatorului român Ion Antonescu. 

”Este o personalitate istorică, despre care se poate vorbi și de bine, și de rău”, a declarat, între altele lidera PAS.

Declarația Maiei Sandu este cel puțin stranie, ținând cont de faptul că legislația din România este foarte dură, atunci când vine vorba despre promovarea simbolurilor și personalităților fasciste, naziste, rasiste sau xenofobe.

Astfel, încă în anul 2015, preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat amendarea legii, în baza căreia negarea Holocaustului şi promovarea Gărzii de Fier sunt  pedepsite cu privarea de libertate până la trei ani. Articolul 5 din această lege se refera implicit la mareșalul Ion Antonescu: „Art.5. – Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Mareşalul Ion Antonescu a fost executat în 1946. Tribunalul a decis că regimul Antonescu se face vinovat de uciderea şi deportarea evreilor, ţiganilor şi a altor oameni considerați indezirabili. Mai precis, acuzatorii se refereau la masacrele contra evreilor de la Odesa, trenurile morţii de la Iaşi, despre deportările evreilor şi rromilor în Transnistria, în lagăre de exterminare.

Acuzatorii au adus ca probe inclusiv declaraţii ale lui Ion Antonescu.  ”Trebuie să înţeleagă toţi că nu este lupta cu slavii, ci cu evreii. Este o luptă pe viaţă şi pe moarte. Ori învingem noi şi lumea se va purifica, ori înving ei şi devenim sclavii lor”, se arată într-o scrisoare a mareşalului către Mihai Antonescu, folosită ca probă.

Presa românească oficială relata, la sfârşitul lui octombrie 1941, că „problema evreiască a intrat în faza soluţiei”. Pe 9 octombrie 1941, a început oficial deportarea în Transnistria a evreilor din Bucovina şi Basarabia. Statisticile arată că au fost deportaţi oficial în Transnistria 195.000 de evrei, iar la sfârşitul anului 1943 mai trăiau în jur de 50.000.

Pentru politica rasială, pentru evreii şi romii morţi, Ion Antonescu primeşte şi astăzi critici. În special este respinsă teoria că Antonescu ar fi încercat, de fapt, să-i salveze pe evrei.

”E complet aiurea să spui că i-a salvat pe evrei. Există stenograme din perioada respectivă în care Antonescu spune, şi citez din memorie acum, că nu îl interesează dacă va intra în istorie ca un criminal şi că vrea România curăţată de jidani”, declara Shlomo Sorin Rosen, rabinul şef al comunităţilor evreieşti din România, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.