SAM_1228 În ultimele 24 de ore la postul vamal Sculeni a fost înregistrată o încălcare a legislaţiei.

Colaboratorii postului vamal Sculeni au contracarat o tentativă de scoatere ilicită a peste 8 mii bucăţi de ţigarete de contrabandă . Astfel, la postul vamal Sculeni pentru controlul vamal , s-a prezentat autocamionul de model „Renault” înmatriculat în RMoldova , care se îndrepta spre Europa.

În cadrul controlului vamal conducătorul auto a declarat doar 10 pachete de ţigări, astfel încercînd să eludeze controlul vamal.

Datorită unei analize profunde a indicatorilor de risc şi a filtrelor de control aplicate de colaboratorii vamali, atît conducătorul auto cît şi mijlocul de transport au prezentat mai multe suspiciuni rezonabile, motiv pentru care autoturismul a fost, supus unui control fizic amănunţit, cu aplicarea tuturor mecanismelor de control vamal.

Astfel colaboratorii vamali au depistat în spaţii special amenajate ale autoturismului şi anume, în baloanele de aer amplasate sub remorcă şi în uşile laterale, în locuri special amenajate 8300 ţigarete cu timbre de acciz a RMoldova.

Evident că lotul de ţigări depistat era destinat comercializării pe piaţa neagră dinUE,din vînzarea cărora avea să obţină un profit de aproximativ 1640 euro.Marfa a fost confiscată , iar valoarea veritabilă a mărfii urmează a fi stabilită.

Pe cazul dat a fost întocmit proces-verbal cu privire la contravenţie, fapta fiind calificată conform art. 287 al.10 CC al RM.

Mai mult, dacă pînă în prezent cei care utilizau mijloacele de transport în baza de mandat la săvîrşirea contravenţiei potrivit legislaţiei mijlocul de transport nu putea fi supus confiscării, astăzi sunt aplicate sancţiuni mai dure faţă de aceştia. Reieterăm, că au fost operate modificări în Codul Contravenţional, cei care continuă să aplice metode meschine de fraudare, sunt pedepsiţi cu amenzi usturătoare, fiind confiscat mijlocul de transport sau percepută contravaloarea acestuia./Secţia managementul relaţiilor publice/