Piața creditului nebancar a înregistrat o creștere de peste 45 la sută, în anul 2018, iar comparativ cu 2012 s-a majorat de peste patru ori.

Este un record pentru ultimii șapte ani, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor pentru anul trecut, soldul creditelor oferite de organizațiile de creditare nebancară a ajuns la nivelul de aproape 6,7 miliarde de lei. În aceste condiții și profitul înregistrat de operatorii de pe piață a avut o ascensiune impresionantă, cu peste 29 la sută.

Prin urmare, tot mai multe companii încearcă să-și facă loc în această industrie și să fie la “masa la care se împarte profitul”. Dacă în 2011 erau înregistrate 48 de companii de creditare nebancară, apoi, în anul 2018, numărul acestora a ajuns la 199, o creștere de peste patru ori.

Reglementările relativ dure de intrare pe piața bancară, face piața creditului nebancar destul de atractiv pentru cei care vor să dezvolte o afacere financiară. Totuși, cea mai mare parte din piață le revine primilor 10 operatori, care împreună dețin o cotă de peste 68 la sută din totalul creditelor acordate, iar primii trei împart o cotă de circa 35 la sută.