15058200547_ac28df368d_bViceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, a participat sâmbătă, 13 septembrie 2014, la Conferinţa anuală de la Riga.

În discursul său, dedicat parcursului european al R. Moldova, oficialul a făcut referire la progresele obţinute prin asocierea politică şi integrarea economică cu UE, circulaţia liberă a cetăţenilor în spaţiul european şi realizarea agendei interne de reforme. În aceeași ordine de idei, au fost menţionate priorităţile şi aşteptările R. Moldova pentru viitorul Summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc în perioada 21-22 mai 2014, la Riga, având în vedere aspiraţia ţării noastre de a avansa pe calea integrării europene. La rândul lor, participanţii la conferinţă au remarcat că R. Moldova rămâne a fi lider în realizarea obiectivelor Parteneriatului Estic.

În timpul vizitei în Letonia, viceministrul Iulian Groza a avut și o întrevedere cu secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Andrejs Pildegovics

Oficialii au abordat subiecte ce țin de stadiul actual al relaţiilor moldo-comunitare, în special implementarea Acordului de Asociere RM-UE, priorităţile Republicii Moldova în contextul următorului Summit al Parteneriatului Estic de la Riga, precum și evoluţiile regionale.

De asemenea, viceministrul Iulian Groza a punctat domeniile prioritare în care asistenţa UE şi a statelor membre este necesară pentru implementarea cu succes a Agendei de Asociere a ţării noastre. Totodată, diplomatul moldovean a adus mulţumiri părţii letone pentru suportul acordat susţinerii reformelor în sectorul justiţiei şi afacerilor interne, precum şi în domeniul siguranţei alimentelor.