Politicienii de la Chişinău care solicită grupurilor din Parlamentul European să blocheze asistenţa financiară pentru Republica Moldova nu au ce căuta în politică, întrucât fac un deserviciu intereselor cetăţenilor moldoveni. Este opinia Norică Nicolai, vicepreşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European.
Într-un interviu pentru postul de televiziune Prime, eurodeputatul ALDE a precizat că este unul dintre oamenii care susţin parcursul european al Republicii Moldova, dar nu o face pentru un partid sau altul. ”O fac pentru cetăţenii Republicii Moldova. Aşa aştept şi de la Chişinău, de la lideri politici de acolo mai multă responsabilitate şi mai multă morală în relaţia cu Bruxeless-ul. Nu este normal să vii să ceri partidului tău, în situaţia de faţă Partidului Popular European, să blocheze, dacă poate, ajutorul macrofinanciar, pentru că tu de fapt nu faci un serviciu nimănui, nici măcar ţie. Pentru că cetăţenii sunt suficient de inteligenţi să înţeleagă că astfel de oameni nu au ce căuta în politică şi nu le servesc interesele”, a spus Norica Nicolai.
Vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European precizează că un om politic trebuie să servească interesul național, al cetățenilor țării, și nu interesul partidului lui. ”Din păcate, sunt foarte mulţi oameni politici aici, dar şi la dumneavoastră, care nu văd decât un interes îngust de partid. Şi pentru a-şi promova acest interes, ajung în postura de a-şi denigra ţara, mai mult decât este cazul. Întotdeauna i-am detestat pe oamenii politici de această natură.  Parcursul european al Republicii Moldova ar trebui să fie pentru toţi oamenii politici de la Chişinău prima prioritate. Eu înţeleg critica, ea se face în primul rând acasă. Ea poate fi alăturată unui demers de construcţie politică, dacă sunt lucruri care merg rău”, a punctat Norica Nicolai.
Amintim că liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei DA și al formațiunii Partidul Nostru, Maia Sandu, Andrei Năstase și Renato Usatîi cer, prin intermediul Partidului Popular European, ca UE să oprească finanțările pentru Republica Moldova. Demersurile lor sunt susținute și salutate de către președintele Igor Dodon, exponentul intereselor Partidului Socialiștilor și ale Moscovei.