Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a făcut uz de toate metodele pentru a scăpa basma curată în cazul privind tentativa de omor a lui Gherman Gorbunțov, eveniment care a zguduit Londra acum câțiva ani. Jurnaliștii proiectului de investigații Zeppelin anunță că Usatîi ar fi găsit un om, cunoscut drept Oleg, pe care l-a convins să ia asupra sa vina killerului Vitalie Proca pentru încercarea de a-l omorî pe omul de afaceri Gherman Gorbunțov.

Versiunea trebuia să-i fie oferită jurnalistului Mihai Munteanu, de la RISE România, de către interlopul Ion Druță, alias Vanea Pisateli, despre care Zeppelin a stabilit că s-a ocupat, la indicația lui Usatîi, de pregătirea crimei din Londra.

„Dincolo de toate, Pisateli urma să-i spună lui Munteanu despre existența unui oarecare OLEG. În lumea criminală cei care își iau vina altcuiva asupra lor se numesc Fonari. Oleg este ”fonariul” forțat să declare că ar fi mediat atacul de la Londra între Alexandr Antonov și Vitalie Proca. Volneanschi comentează interesant aceasta versiune, dar si Druță este convins că e făcătura.

După ce l-a convins pe Munteanu că Oleg e personaj real, Pisateli urma să-i transmită un telefon cu declarațiile lui Oleg. Nu înainte de a juca un spectacol bine regizat”, se spune în filmul de investigație lansat de proiectul Zeppelin.

Potrivit investigației, Oleg a fost filmat chiar de Usatîi, în momentul în care a recunoscut că a comis atentatul asupra lui Gorbunțov. Usatîi a trimis ulterior acest material coordonatorilor săi din cadrul serviciilor secrete ruse pentru a raporta că a rezolvat problema legată de acest caz. Autorii investigației susțin că acel Oleg este o altă identitate a autorității criminale Timoha, din Ucraina.

În același timp, după ce a profitat de mărturiile făcute de Oleg, Usatîi a încercat să scape de el, dar și de Pisateli, care îl ajutase în această chestiune. O recunoaște însăși Pisateli într-o discuție cu jurnaliștii de la Zeppelin în care povestește cum Usatîi a obținut arestul său, după ce a aflat că Pisateli și Oleg, împreună cu Mihai Munteanu au vrut să scoată la iveală adevărul despre implicarea liderului „Partidului Nostru” în această istorie.

„Oleg voia să iasă… Oleg e Timoha, mai pe scurt… Să iasă cu Mihai ăsta, să iasă la iveală, că Mihai propunea documente și cetățenie să se ducă în Europa. Și eu, când am vrut, ei au amânat întâlnirea. Au amânat-o, iată, am vrut să mă întâlnesc cu dânsul, să vină din Kiev încoace, m-am înțeles și au sunat de la miliția de la Dubăsari, un oarecare colonel. A sunat aici, la DSO sau la MAI și a spus că, iată, Pisateli vrea să se întâlnească cu omul ăsta. Cred că e tot cineva de-a lui Usatîi pentru că nu știu ce a făcut, dar a făcut tot posibilul să mă aresteze, numai să nu mă întâlnesc cu omul cela, dar vezi că ei au știut, au putut să mă lase să mă întâlnesc. Însă au făcut tot posibilul, au amânat întâlnirea și m-au arestat”, a declarat Pisateli jurnaliștilor de la Zeppelin.