Vinurile Moldovei au câştigat 70 de medalii la ediţia 13 a celui mai important Concurs Internațional de Vinuri București IWCB, desfăşurată la Focşani, România, – 27 medalii de aur şi 43 de argint.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, care a organizat participarea vinificatorilor moldoveni la acest concurs prestigios, produsele lor sub brandul de ţară „Vinul Moldovei” le-au prezentat 27 companii moldoveneşti. Juriului i-au fost propuse 66 vinuri albe, 15 rose, 70 roşii, 16 vinuri efervescente şi 15 distilate.

În total în concurs au fost înscrise 1 495 probe de vin din 32 de ţări ale lumii, inclusiv din Cehia, Argentina, Australia, Chile, Cipru, Germania, Spania, Franţa, Georgia, Grecia.

Marea medalie de aur la concurs – Great Gold Medal, au luat doar două vinuri, unul dintre care din Moldova – Chardonnay dulce alb 2013 de la compania „Chateau Vartely”. Cele mai multe medalii de aur i-au revenit „Vinăriei Purcari”, reprezentanții cărora au adus acasă 7 medalii de aur pentru: Alb de Purcari 2013 și 2014, Freedom Blend 2014, Pinot Grigio de Purcari 2015, Ice Wine 2014, Rose 2015 şi Vinohora Rose 2015.

„Aroma” a fost premiată cu 4 medalii, compania „Asconi” – 8 medalii, „Castel Mimi” – trei. Câte o medalie au primit „Vinăria din Vale” şi Cricova.

În opinia directorului ONVV, Dumitru Munteanu, medalii date vin să atesteze standardele înalte de calitate respectate la producerea vinurilor moldoveneşti.

„Aceste 70 de distincții demonstrează că „Vinul Moldovei” este un produs de calitate înaltă, pe măsura așteptărilor consumatorilor internaționali, și un actor puternic pe piața mondială de vinuri. Oficiul Național al Viei și Vinului va susține în continuare eforturile depuse de companiile vinicole autohtone de a-și îmbunătăți calitatea vinurilor, de a-și consolida prezența pe piețele existente și a se extinde pe piețe noi”, a spus el.