Sistemul alegerii judecătorilor prin vot direct, propus de PDM, este o practică implementată cu succes în câteva din cele mai dezvoltate ţări din lume, cum ar fi state SUA, Japonia, Elveția sau Belgia. Expertul în drept constituțional Vitali Catană scrie, într-un articol publicată de timpul.md, că sistemul electiv va fi benefic şi pentru Republica Moldova.
“Dacă e cazul să facem trimitere la exemple în care sistemul alegerii judecătorilor prin vot direct, este potrivit să amintim de state precum SUA, Japonia, Elveția sau Belgia. Nu cred că poate cineva pune la îndoială faptul că acestea sunt democrații chiar cu valoare de etalon”, scrie Vitalie Catană.
În opinia autorului, independența judecătorilor este un element de bază al acestui sistem.
“Unul din elementele sistemului electiv, prezent și în discuțiile publice, îl reprezintă independența judecătorilor. Se mizează pe faptul că independența judecătorilor va fi mai largă, cu toate că legislația actuală le oferă suficiente garanții pentru a fi feriți de orice influență. Aceasta deoarece judecătorii vor trebui să obțină votul cetățenilor pentru a fi numiți și pentru acest motiv vor fi obligați să-și dovedească probitatea în fața alegătorilor. De unde rezultă că evaluarea performanței judecătorilor va constitui apanajul poporului și în același timp judecătorii vor fi responsabili în fața alegătorilor, nu în fața unor foruri profesionale care apreciază doar în funcție de regulile interne ale breslei”, notează Catană.
Dacă va fi implementat, sistemul va garanta calitatea actului justiţiei, mai spune expertul citat.
“Dincolo de dificultăți, dincolo de avantajele și inconveniențele sistemului numirii judecătorilor prin votul direct al cetățenilor, o concluzie se impune foarte limpede: responsabilitatea privind calitatea justiției nu va mai constitui sfera clasei politice, ci a celor care vor alege judecătorii. În consecință, dacă alegătorul nu este mulțumit de justiție, trebuie să decidă dacă vrea să-și aleagă judecătorul și tot el trebuie să-și asume riscurile și responsabilitatea pentru opțiunea exprimată”, conchide Vitalie Catană.