Șeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, consideră că salariile vameșilor ar trebui să crească, pentru că aceștia sunt supuși zilnic provocărilor de milioane la serviciu, iar majorarea ar putea fi o măsură anticorupție eficiență. El însă nu a putut spune cu cât ar trebui să fie motivați salarial angajații acestui sector însă a atras atenția la contribuția pe care o are vama în colectarea resurselor financiare ale bugetului de stat și a făcut trimitere la practica internațională privind cuantumul colectat în baza procedurilor vamale.

„Un vameș expus provocărilor de sute de mii sau de milioane în vamă, în proces de perfectare a declarației vamale, de apreciere a valorii în vamă a produsului pe import, ori pe export, desigur că la un salariu jos pe care astăzi îl primesc riscul este mult prea mare pentru ca el să se abțină de la eventuale provocări. Eu nu pot să zic acum exact ce salariu trebuie să primească un vameș. Dar ar trebui să mergem și să  gândim de la contribuția pe care o are Serviciul Vamal în colectările dreptului de import și propriu zis în colectarea resurselor financiare ale bugetului. Dacă cei 1728 de oameni actualmente pe state colectează zilnic 70, 80 și mai multe milioane, ori astea-s  60 la sută din bugetul de stat, atunci ar trebui să ne întrebăm cu toții care ar trebui să fie numărul lor, nu exclud că trebuie să fie redus, dar și motivația pe potrivă pentru fiecare din ei. Pentru că este o muncă foarte responsabilă, grea și expusă multor riscuri”, a declarat Vrabie la postul public de televiziune Moldova 1.

Reacția vine în contextul în care noul şef al Serviciului Vamal a anunțat că lupta cu fenomenul corupției va fi o prioritate, iar acum urmează ca instituția să fie supusă unui proces de organizare.

Mai mult responsabilul a spus că pe parcurs de o lună și jumătate ar trebui să se propună și soluțiile de majorări de salarii pentru funcționarii din Serviciul Vamal. Asta ar justifica toate reducerile și cerințele, în mod special de integritate, care sunt înaintate colaboratorilor din Serviciul Vamal.

El a făcut trimitere și la practica internațională, privind cuantumul colectat în baza procedurilor vamale. “Dacă s-ar întâmpla ca acest cuantum colectat în baza procedurilor vamale, ar fi să rămână în dispoziția Serviciului Vamal, asta ne-ar fi permis cu ușurință să dublăm, deci, fondul de salarizare care este astăzi în Serviciul Vamal. Suntem în discuție și gândesc că se vor găsi soluții pentru că este justificată și este o normă și o practică internațională care cu ușurință Executivul de comun cu Legislativul să decidă pentru alocarea acestor resurse venite din taxele vamale pentru Serviciul Vamal per ansamblu”, a adăugat Vrabie.

Totodată,  Vitalie Vrabie s-a referit și la creșterea volumului încasărilor la bugetul de stat în lunile martie și aprilie, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2015.  “Ianuarie vine cu o gaură de 79 de milioane de la cifra de control în minus. Atunci în luna martie noi acumulăm peste cifra de control cu 9,7 la sută, or în valoare asta e 137 de milioane de lei. Ori în 10 zile ale lunii aprilie, în comparație cu 10 zile ale lunii aprilie din 2015. Serviciul Vamal acumulează cu 92 milioane mai mult, or astea înseamnă 27,5 la sută”, a punctat Vrabie.

Salariile vameșilor variază între 4000 de lei până la 7500, în dependență de gradul, stagiul de muncă și funcția.