IMG_6537Ministrul în exerciţiu Mircea Buga l-a primit în vizită pe liderul programelor în sectoarele protecției sociale, sănătate și educație al Băncii Mondiale, Feng Zhao.

Mircea Buga l-a felicitat pe Feng Zhao cu ocazia investirii în noua sa funcţie şi i-a dat asigurări de sprijinul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familie în promovarea de acţiuni de cooperare bilaterală, evidenţiind interesul comun pentru consolidarea cooperării sociale şi a relaţiilor durabile.

Ministrul în exerciţiu al muncii, protecţiei sociale şi familiei a făcut o scurtă prezentare a

proiectelor şi programelor dezvoltate cu suportul Băncii Mondiale, focusându-se pe două aspecte prioritare: reforma sistemului de pensii şi consolidarea programului de asistenţă socială. „Banca Mondială este o instituţie practică, cu soluţii, instrumente şi recomandări pragmatice ce sunt absolut necesare în promovarea politicilor curajoase şi nepopulare”, a reiterat ministrul Buga.

La rândul său, Feng Zhao şi-a exprimat deschiderea pentru dialog, susţinerea şi implicarea sa în identificarea aspectelor tehnice concrete ce ar facilita dezvoltarea proiectelor MMPSF, dar şi implementarea acestora. Totodată, reprezentantul Băncii Mondiale a menţionat că pe lângă priorităţile MMPSF în agenda sa, o atenţie aparte va avea  consolidarea Sistemului Informațional Automatizat ”Asistență Socială”.

La capitolul perspective noi de colaborare, ministrul Buga a propus să se realizeze un Registru Naţional în Domeniul Social care să însumeze informaţii despre toate finanţările publice, private, naţionale, externe ş. a. „ La nivel sectorial, am iniţiat Platforma sectorială – un instrument de evidenţă a asistenţei externe ce permite o cunoaştere mai bună a lucrului în sistem, precum şi a relaţiilor de colaborare. Introducerea unui Registru Naţional în Domeniul Social ar facilita gestionarea eficientă a asistenţei externe, astfel ca să nu există duplicări pe alocuri, iar unele segmente să rămână neacoperite” a declarat Mircea Buga.

Feng Zhao activează în calitate de coordonator al sectorului de dezvoltare umană al Băncii Mondiale în Republica Moldova, Ucraina şi Belarus începând cu septembrie 2015. Predecesorul lui Paolo Carlo Belli,  a fost responsabil de pregătirea și monitorizarea mai multor operațiuni de creditare din India, Sri Lanka, Republica Moldova și Ucraina pe parcursul anilor 2009-2015.