Măsuri sporite de securitate, în timpul vizitei președintelui Turciei, Recep Erdogan, în Republica Moldova. Astăzi și mâine, perioadă în care delegația turcă se va afla în Chișinău, este interzisă parcarea automobilelor pe bulevardul Dacia, Ştefan cel Mare, străzile Puşkin, Vlaicu Pârcalab, Serghei Lazo şi perimetrul între străzile Serghei Lazo-Bănulescu-Bodoni.

Totodată, anunță oamenii legii, în timpul deplasării delegaţiei oficile va fi sistată activitatea staţiilor PECO, iar transportul public de pe bulevardul Ştefan cel Mare pe parcursul întregii zile va fi redirecţionat pe strada Bucureşti.

De asemenea, pe segmentul străzilor Mihai Viteazul şi Ismail, în timpul deplasării delegaţiei oficiale, va fi sistată circulaţia transportului în ambele direcţii. Iar în perimetrul străzilor Vlaicu Pârcălab, Columna, parcarea maşinilor va fi interzisă.

Poliția mai solicită ca în zonele unde sunt aplicate măsuri de protecţie, cetăţenii să fie cooperanţi cu oamenii legii și să aibă asupra lor acte de identitate. Persoanele în stare de ebrietate, care au asupra lor arme sau alte obiecte ce prezintă pericol, vor fi interzise în zonele controlate.

„Restricţiile nu sunt condiţionate doar de nişte dorinţe, ci sunt impuse de protocale internaţionale şi respectiv aceste măsuri sunt specifice oriunde nu s-ar afla demnitarii care beneficiază de protecţie şi pază. Sunt nişte măsuri care se cer şi sunt obligatorii”, a declarat şeful Direcției Generale Securitate Publică a IGP, Marin Maxian, în cadrul unei conferințe de presă.

Precizăm că astfel de măsuri sporite de securitate nu sunt o premieră în Moldova. Acestea au fost aplicate și în data de 22 august 2012, în timpul vizitei oficiale la Chișinău a Cancelarului german Angela Merkel. Traseul pe l-a parcurs Angela Merkel a fost securizat la maxim. Gurile de canalizare au fost sudate, iar gropile – plombate. Zeci de agenţi de securitate moldoveni şi germani au asigurat paza Cancelarului, iar pe unele clădiri au stat lunetişti.

Acțiuni similare au fost întreprinse și cu un an înainte, în data de 11 martie, 2011, atunci când în Moldova a venit vicepreședintele de atunci al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Atunci au fost a mobilizați peste 3.000 de poliţişti şi gărzi de corp, care au colaborat cu cel puţin 100 de angajaţi ai serviciilor speciale americane.

În săptămâna care a precedat vizita lui Joe Biden, drumarii au plombat mai multe străzi, iar în centrul atenţiei au fost şi pubelele de gunoi, dar şi gurile de canalizare, pentru a se evita amplasarea unor eventuale dispozitive explozibile.