Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, politicianul Vlad Plahotniuc a exprimat miercuri, la deschiderea forumului acestei organizaţii, necesitatea continuării parcursului european al Republicii Moldova şi continuarea reformelor pro-europene, care sunt, în acelaşi timp, necesare şi pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării.

44053„Oamenii vor linişte şi ordine în ţară. Pentru a le oferi acest lucru noi trebuie să mergem înainte pe calea europeană, cale care ne dă posibilitate să obţinem performanţele economice şi sociale echivalente celor pe care le privim zi de zi şi le admirăm în ţările europene”, a declarat Vlad Plahotniuc.

În cadrul discursului său el s-a referit şi la necesitatea promovării şi continuării reformelor, în mod special a celor care ar stimula dezvoltarea mediului de afaceri. „Preocuparea şi determinarea mea este consolidarea statului de drept. Scopul nostru comun, al meu şi coaliţiei de guvernare, este ca principiul respectării legii şi dreptăţii sociale să devină o caracteristică cea mai importantă a guvernării. Sunt condiţii absolut necesare pentru a încuraja concurenţa, a creşte economia şi asigura un sistem transparent de impozitare a mediului e afaceri. Totodată suntem preocupaţi de stoparea abuzurilor instituţiilor de control care sufocă mediul de afaceri prin controale abuzive, corupţie şi alte metode de presiune”, a menţionat Plahotniuc.

În mod special el a menţionat reformarea organelor de control, care înăbuşă mediul de afaceri. „Cred că trebuie să dispară deja mentalitatea unor funcţionari precum că oamenii de afaceri trebuie trataţi ca posibili evazionişti. Această abordare a descurajat potenţialii investitori. Guvernul să vină cu o procedură clară, simplă de reglementare a controalelor în mediul de afaceri”, a adăugat el.

La finalul discursului său, Plahotniuc şi-a asumat un angajament naţional să susţină şi să menţină echilibrul politic în ţară.

La forumul oamenilor de afaceri este prezent şi fostul preşedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care de asemenea a îndemnat Republica Moldova să continue reformele pro-europene, menţionând că acestea sunt benefice pentru dezvoltarea ţării.

Sursa: IPN