Zeci de lucrători sexuali şi activişti pentru drepturile omului s-au strâns vineri la Kiev şi au cerut legalizarea prostituţiei în Ucraina. Aproximativ 50 de activişti, cu umbrele și căști de protecție din plastic roșii au mărşăluit pentru prima dată  în capitala ucraineană, cu scopul de a obţine abrogarea interzicerii prin lege a prostituţiei, informează AFP și libertatea.ro.

Protestatari cu faţa acoperită de măşti de plastic albe au agitat pancarte pe care se puteau citi mesaje ca ”Munca sexuală este muncă”, ”Noi apărrăm dezincriminarea muncii sexuale” sau ”Munca mea este alegerea mea”.

”Este pentru prima dată când avem curajul să ieşim şi să spunem că existăm”, a declarat Iulia Dorohova de la „Legalife,” o organizaţie nonguvernamentală (ONG) ucraineană pentru lucrători sexuali, în faţa sediului Parlamentului. ”Le cerem autorităţilor să abroge pedepsirea muncii sexuale. Vrem ca mai degrabă să plătim taxe decât amenzi”, a adăugat ea.

Potrivit unor activişti în domeniul drepturilor omului, în Ucraina sunt aproximativ 80.000 de lucrători sexuali. Prostituţia, ilegală în Ucraina, este pasibilă de o amendă de până la 225 de grivne (echivalentul a 9 euro).

”Noi vrem ca statul să ne protejeze. Dacă o femeie poate să vândă sex în mod legal, ea va plăti bani la bugetul statului. Femeile care muncesc în bordelurile existente trebuie să le dea din câştigul lor poliţiştilor bani pentru protecţie”, a declarat Dorohova.