Deputații aleși conform sistemului uninominal ar trebui să consulte cu alegătorii proiectele care urmează a fi aprobate în Parlament și să țină cont de opiniile lor, este de părere secretarul general al Partidului Social Democrat (PSD), Sergiu Coropceanu. Potrivit lui, alesul în Parlament vine să adopte proiecte de legi numai după ce a discutat în teritoriu.

”Noi considerăm că atunci când vom discuta despre circumscripții să discutăm și despre resposanbilitățile viitorului deputat. Pentru că noi considerăm că deputatul, dacă este reprezentantul unei circumscripții, atunci când vine în Parlament vine în ședință, doar după ce a discutat proiectele de legi în teritoriu și și-a format o opinie ținând cont de cea ale oamenilor din teritoriu”, a declarat Coropceanu.

El a menționat că politicul trebuie întâi să se determine ce proiect va aproba – un sistem mixt, sau uninominal, după care să fie aprofundate discuțiile în baza sistemului respectiv. ”Odată ce ne vom determina pe care proiect mergem vom găsi și soluții, deoarece soluții sunt diferite. Spre exemplul deputatul poate fi ales de consiliul raional. De ce nu? Dânșii sunt cei care reprezintă oamenii din sate. O altă variantă ar fi deschiderea circumscripției pe teritoriul respectiv. Trebuie să vedem totuși mergem pe 101 circumscripții uninominale, sau pe 49 sau 51”, a menționat acesta.

Totodată, el a opinat că în cazul sistemului uninominal, nu ar trebui organizate alegeri și peste hotare, astfel ca fiecare cetățean responsabil să vină să voteze acasă, sau să fie introdus votul electronic. ”Noi considerăm că odată cu implementarea votului uninominal cetățenii aflați peste hotare trebuie să participe la votare în circumscripția de unde provin. Peste hotare nu pot fi deschise secții electorale deoarece crează mai multe probleme. Fiecare cetățean poate candida, poate participa la vot. Trebuie să încurajăm CEC să implementeze votul electronic. Astfel vom putea să micșorăm foarte multe riscuri și foarte mult haos”, a concluzionat Sergiu Coropceanu.