Zeppelin Investigations, un proiect de investigații, a publicat în această seară filmul documentar „Asasin în lege. *Erată”. Investigația arată, pe lângă altele, legăturile liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîii cu structurile criminale din Moldova și Federația Rusă, dar și modul în care a fost planificat asasinatul omului de afaceri Gherman Gorbunțov.

Autorii materialului afirmă că o rețea de asasini, tutelată de serviciile secrete și oamenii influenți din Federația Rusă, implicați în laundromat-ul rusesc, face tot posibilul să șteargă urmele lăsate de traiectoria gloanțelor killerului tocmit de Usatîi ca să-l elimine fizic pe Gorbunțov. Jurnaliștii afirmă că, în pofida faptului că a reușit să lanseze ancheta de la Londra pe piste greșite, inclusiv cu ajutorul presei de investigație și a unor combinații demne de a deveni subiecte de filme detective, Usatîi căutat acum de Interpol pentru ”cazul Gorbunțov”, a făcut destule greșeli ca să fie taxat. Zeppelin Investigations prezintă întregul scenariu al crimei și toate mișcările făcute de Renato Usatîi ca să scape basma curată.

Echipa de la Zeppelin Investigations demonstrează, în baza unor probe greu de combătut, că liderul fugar al formațiunii Partidul Nostru a beneficiat de suportul serviciilor secrete, dar și s-a folosit de jurnaliști de la o organizație notorie de investigații, RISE. Totodată, Zeppelin Investigations publică materiale incendiare în care se conțin declarații ale unor lideri ai lumii interlope din Moldova, printre care „Vanea Pisateli” și „Clifford” care confirmă faptul că Usatîi i-a angajat să-l lichideze pe Gorbunțov.

Printre primele lucruri făcute de Renato Usatîi în această schemă a fost să îl ofere justiției române pe ”cel mai ghinionist killer”, adică pe autorul tentativei eșuate de asasinat, Vitalie Proca. Acesta din urmă, refugiat la Moscova, era căutat de procurorii de la București pentru un alt eșec similar, din România. ”Împreună cu ofițerii FSB care îi ofereau protecție, Usatîi decide: dacă tot există o cerere de extrădare din partea românilor – să le dea Killerul. Calculele rușilor arătau că românii îl vor condamna pentru tentativa din Vitan, iar epopeea londoneză îi va fi atribuită la pachet. Cel puțin scandalul tentativei de omor asupra unui bancher rus va fi exportat în România, deci dus departe de sub zidurile Kremlinului”, se arată în investigație.

În acest mod, Usatîi spera să devieze pe o pistă greșită orice suspiciune de implicare a sa în crima din Londra. Iar ajutor în acest sens a primit de la Mihai Munteanu, jurnalist de la RISE. ”Mihai Munteanu vine la Chișinău, unde negociază cu Usatîi aspectele extrădării lui Proka, dar și cele ale realizării unui film despre atacul asupra lui Gorbunțov”, se mai arată în documentar. Usatîi își caută partea sa de profit. ”Negociază la sânge – eu vă dau Killerul, iar voi realizați un film după versiunea mea. Astfel extrădarea și realizarea de către RISE a unui film documentar-artistic, au o strânsă legătură între ele”.

Versiunea prezentată în 2014 prezintă filmul evenimentelor așa cum îi convenea sursei principale de informații, care a prezentat autorilor oameni falși, înregistrări video false, dar și documente dubioase care trebuiau să tragă săgeți spre un alt posibil comanditar. ”Dacă investigația celor de la RISE era una reală, bazată pe acumulare de probe, jurnaliștilor nu era cum să le scape faptul că Renato și restul bandiților implicați în atacul asupra lui Gorbunțov se cunosc cu mult timp înainte de a veni RISE-ul. Faptul că filmul ”Asasin în lege” conține multe erori și prezentări favorabile lui Usatîi este confirmat și de OCCRP, care a rebutat filmul produs de RISE și pe site-ul organizației a fost lansată o altă versiune a filmului, dezbrăcată de Eratele inserate în interesul lui Usatîi.