Astăzi în întreaga țară este sărbătorită ziua universală a Iei. Cunoscută şi sub denumirea „cămaşa cu altiţă”, ia reprezintă mult mai mult decât un obiect vestimentar reinventat de către designerii actuali (internaţionali sau autohtoni) – ea a rămas un simbol, o poveste, o carte de istorie, scrie one.ro

Întregul nostru popor de la Nistru, pînă la Prut, dar și cei din Romțnia, se identifică  prin portul său popular, cu precădere prin cea mai reprezentativă şi cea mai marcată de simboluri piesă a sa: o cămaşa brodată care este purtată cu multă grație de femeile acestui neam.

Ia este un simbol care unește oamenii, în ultima perioadă este un simbol care ne ajută să ne identifică cu un etalon al frumuseții, bunătății dar și fericirii populare.

Astăzi, 24 iunie, în cadrul Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost organizată o expoziţie de ii și costume confecţionate de meşterii populari de la Edineț, Soroca, Ungheni și Chișinău, relatează diez.md

Aceștia au oferit consultaţii în domeniul confecţionării costumului popular şi ateliere pline de măiestrie tuturor doritorilor. Totodată, au fost prezentate și colecţiile de ii și costume din patrimoniul Muzeului.

“Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală deține în patrimoniul său 3 000 de elemente ale portului popular, dintre care ii femeiești sunt 300. Cele mai vechi ii din patrimoniul Muzeului datează cu sfârșitul secolului 19, dar sunt și exemplare confecționate recent de meșterii populari”, a declarat pentru #diez Valentina Onofriescu – șefa secției expoziții și activități culturale al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

“Specificul iei moldovenești este încrețitura de la gât, cu motivul ornamental mai bogat pe mânecă, față și spate, altiță bogată și rîurile amplasatete pe mânecă. Totuși există o diferență dintre iile de la nord și cele de la sud. Cele de la nord sunt mai bogate în broderii, pot fi cu mărgelușe și paiete. Cele de la sud sunt puțin mai simple, și motivul ornamental este mai mărunt, motivele cromatice sunt mai puține în comparație cu cele policrom de la nord”, a declarat sursa.

Expoziția de ii a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, este inaugurată pentru prima dată la Chișinău.