Ministerul Culturii a organizat astăzi, 17 mai, o conferință de presă cu prilejul desfășurării în Republica Moldova a Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopții Europeane a Muzeelor, ediția 2017. La conferință au fost participat ministrul Culturii, Monica Babuc, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Eugen Sava.

Ministrul Culturii Monica Babuc a remarcat că pentru al patrulea an consecutiv Ministerul Culturii al Republicii Moldova își asumă responsabilitatea de organizare a Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Europene a Muzeelor prin instituțiile din subordine, dar și instituțiile muzeale din întreaga țară, care aderă într-un număr tot mai mare pe an ce trece. Monica Babuc a afirmat că cifra vizitatorilor în cadrul Nopții Europene a Muzeelor este în creștere, la edițiile anterioare fiind înregistrați peste 55 mii de vizitatori doar la muzeele naționale. Totodată, oficialul a invitat publicul interesat să participe la acțiunile organizate de Ziua Internațională  a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, instituțiile muzeale din întreaga țară oferind un program vast de acțiuni adresate publicului de diferite vârste.

Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 1977, fiind marcată în fiecare an la data de 18 mai. În această zi se face bilanțul activității muzeelor desfășurată pe parcursul anului. Tot la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, a fost inițiată, începând cu anul 2005, sărbătoarea Noaptea Europeană a Muzeelor, patronată de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor. În această perioadă, la eveniment au aderat peste 3000 de muzee din 47 ţări din Europa şi din întreaga lume.

Muzeele din Republica Moldova s-au înscris în circuit, reuşind să atragă un public tot mai mare şi mai divers la această manifestare de amploare. Programul Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Europene a Muzeelor în Republica Moldova cuprinde o suită întreagă de evenimente culturale organizate de muzeele naționale și cele peste 60 de muzee din 22 de raioane care și-au anunțat programul.

Un eveniment remarcabil al Zilei Internaţionale a Muzeelor din acest an este inaugurarea şi decernarea premiilor ediției a V-a a Bienalei Internaţionale de Pictură, desfăşurată sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova. Expoziţia reuneşte peste 180 de lucrări a 164 de artişti plastici din domeniul picturii, reprezentanţi ai 27 de ţări: Armenia, Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Coasta de Fildeş, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Iran, Italia, Japonia, Lituania, Marea Britanie, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Turcia.

Menționăm că, în Registrul Muzeelor din Republica Moldova sunt incluse 130 muzee și filiale ale acestora.