Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație 14 monede jubiliare și comemorative, ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Hotărârea care prevede acest lucru a fost publicată vineri, 29 noiembrie, în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Astfel, seria „Personalități” va fi completată cu monedele:

100 de ani de la nașterea lui Glebus Sainciuc – artist plastic basarabean, portretist;

85 de ani de la nașterea lui Serghei Lunchevici – violonist, dirijor, compozitor, actor de cinema;

80 de ani de la nașterea lui Gheorghe Vrabie – artist plastic, autorul design-ului leului moldovenesc;

85 de ani de la nașterea lui Mihai Volontir – artist al poporului, actor al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

La seria „Femei celebre” vor fi adăugate monedele Zenaidei Pally – mezzosoprană română de faimă internațională și de la nașterea Domnicăi Darienco –  actriță la Teatrul dramatic „A. S. Pușkin”, astăzi Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Totodată, BNM va mai emite monedele „200 de ani de la întemeierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Chișinău, „Bogdan Întemeietorul”, „Alecu Russo – 200 de ani de la naștere”, „25 de ani de la înființarea Curții de Conturi a Republicii Moldova”.

Monedele vor fi comercializate de BNM sau băncile licențiate. Cele din urmă vor putea stabili independent prețul de vânzare al monedelor, care însă nu va depăși cu trei la sută prețul stabilit de BNM. Monedele jubiliare și comemorative sunt acceptate ca mijloc de plată în economia națională, la valoarea lor nominală.

Hotărârea BNM a intrat în vigoare astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.