Moldova va crea un comitet pentru salvarea pensionarilor și invalizilor

0

Moldova va crea un Comitet Naţional pentru Salvarea Pensionarilor şi Invalizilor, care intenţionează să adopte o poziţie activă înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale.

Acest lucru a fost anunţat joi, 8 august, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, de către Dumitru Pulbere, ex-preşedinte al Curţii Constituţionale, care a condus grupul de iniţiativă pentru formarea unui astfel de comitet.

“Persoanele în vârstă sunt cel mai mare grup de populaţie, care de obicei este folosit în avantajul lor de către autorităţi. 660.000 de pensionari sunt cei mai disciplinaţi cetăţeni. Dacă vin facturile la utilităţi, bătrânii aleargă să le plătească fără să se gândească cu ce vor cumpăra pâine. La fel se întâmplă şi cu alegerile. Politicienii promit multe, dar uită aproape imediat de nevoile bătrânilor atunci când ajung la putere”, s-a plâns avocatul.

Pulbere a anunţat că va organiza întâlniri cu pensionarii din toate raioanele pentru a discuta despre problemele lor.

“Ulterior, va fi convocată o adunare republicană a pensionarilor, la care vor participa delegaţii din domeniu. Aceştia vor înfiinţa o organizaţie publică, să spunem Comitetul pentru salvarea pensionarilor şi a persoanelor din categoria celor mai vulnerabile”, a spus Pulbere.

Potrivit acestuia, membrii grupului de iniţiativă fac deja două cereri Guvernului actual – indexarea echitabilă a pensiilor şi crearea unui grup de lucru care să elaboreze o nouă formulă de calculare a pensiilor.

“Indexarea pensiilor în 2023 a fost calculată fără a lua în considerare inflaţia monstruoasă de peste 30% din 2022. Toată lumea a primit o indexare de 14%. Dar există o lege privind indexarea pensiilor la rata inflaţiei. Apoi autorităţile au spus că nu au bani. Pensionarii au primit jumătate din suma la care sperau. Aceasta este o decizie nedreaptă şi trebuie corectată”, consideră Pulbere.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.