Astronomii au găsit o planetă care arată ca Pământul peste 8 miliarde de ani

0

Astronomii au descoperit o planetă îndepărtată, numită KMT-2020-BLG-0414, situată la 4.000 de ani-lumină de Pământ, care ar putea oferi o idee despre cum va arăta planeta noastră în viitorul îndepărtat, relatează descopera.ro. Această lume stâncoasă orbitează o pitică albă, rămășițele incandescente ale unei stele asemănătoare Soarelui. Potrivit cercetătorilor, Soarele nostru va deveni și el o pitică albă peste aproximativ 5 miliarde de ani.

Înainte de a se transforma într-o pitică albă, Soarele va trece printr-o fază de gigantă roșie, extinzându-se și consumând planetele Mercur, Venus și, posibil, chiar Pământul și Marte. Dacă Pământul va scăpa de acest proces, el ar putea arăta similar cu această planetă îndepărtată, orbitând mai departe de steaua sa răcită.

Viitorul incert al planetei noastre

Keming Zhang, autorul principal al studiului publicat în revista Nature Astronomy, a declarat că nu există un consens dacă Pământul va putea evita să fie înghițit de giganta roșie. În orice caz, cercetătorii estimează că Pământul va mai fi locuibil doar pentru aproximativ un miliard de ani, până când oceanele vor fi vaporizate din cauza efectului de seră accelerat.

Descoperirea acestei planete a fost posibilă prin efectul de „lentilă gravitațională”, care a făcut detectabil sistemul stelar prin curbarea luminii unei stele mai îndepărtate. Noua planetă, de două ori mai mare decât Pământul, orbitează pitica albă la o distanță de una până la de două ori distanța Pământului față de Soare.

Migrarea umanității în viitorul îndepărtat

Oamenii de știință speculează că, pe măsură ce Soarele își va încheia ciclul de viață, zona locuibilă din sistemul solar se va muta spre orbitele lui Jupiter și Saturn, iar lunile înghețate ale acestora, cum ar fi Europa și Enceladus, ar putea deveni planete acoperite de oceane. Zhang sugerează că, într-o astfel de situație, umanitatea ar putea migra către aceste lumi pentru a supraviețui.

Fă-ți telefonul mai inteligent cu știrile Evenimentul.md. Abonează-te și fii mereu la curent!

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.