Peste 250 de întreprinderi participă la conferința anuală „Dialog PRO-INDUSTRIE”

0

Provocările și oportunitățile din industriile textilă, alimentară, chimică, farmaceutică, electronică, a materialelor de construcții și cea constructoare de mașini sunt discutate astăzi la prima ediție a Conferinței anuale „Dialog PRO-INDUSTRIE”.

La eveniment participă peste 250 de întreprinderi din toate regiunile țării. Tot aici, sunt abordate și programele de sprijin pentru antreprenori, platformele investiționale existente, învățământul dual și implementarea practicilor „verzi”.

Lipsa forței de muncă și a infrastructurii dezvoltate, dar și birocrația sunt printre cele mai mari provocări pentru companiile ce activează în domeniul industrial, susțin antreprenorii.

„Cea mai mare problemă cu care se confruntă companiile din sector este deficitul din ce în ce mai acut de forță de muncă. Înainte vorbeam că ne lipsește forța de muncă calificată, acum ne lipsește orice fel de forță de muncă, inclusiv cea necalificată. O altă problemă este cea legată de gradul redus de competitivitate al companiilor autohtone care le împiedică să se integreze în lanțurile valorice. De ce? Infrastructura de producție slab dezvoltă. Și ultima problemă este iarăși gradul redus de inovare, ceea ce ne plasează în lanțurile valorice regionale și internaționale pe segmentele de jos”;

„A înțeles guvernarea și mulțumesc că s-a înțeles că avem nevoie de căi de acces pentru a duce. Transporturile noastre cu mărfuri staționau în vama română la 3-5 zile. Cu noi se refuzau să lucreze transportatorii și noi am fost nevoiți cu pierderi mari să închidem programul. Acum schimbă. Este nevoie să lucrăm toți împreună și va fi bine”, susțin antreprenorii.

În același timp, secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, a precizat că în acest an ministerul a aprobat un Program Național de dezvoltare industrială care prevede direcțiile strategice din domeniu. Totodată, Viorel Garaz a precizat că în ultima perioadă se observă o dinamizare a sectorului.

„În ultimii 30 de ani am avut o scădere majoră de la circa 40% din contribuția industriei la PIB, la aproximativ 12% care am avut în anul 2023. Partea bună este că în luna iulie 2024 am avut o creștere spectaculoasă, aș spune eu, cu 13,8% a industriei, care per total pe luna ianuarie-iulie 2024 a însemnat o creștere a industriei cu 2,3%. E bine, nu este o creștere foarte mare, dar pentru noi ce obțin este un mesaj bun că industria are potențial de creștere, inclusiv în aceste vremuri dificile”, a declarat Viorel Garaz.

România este un partener de încredere, a declarat vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Aurelian Gogulescu. Acesta a propus ca a doua ediție a evenimentului să se desfășoare peste Prut.

„Dezvoltarea economică însă este strict legată de dezvoltarea sectorului industrial. Dezvoltarea sectorului industrial este strict legată de atragerea de noi investiții, investiții puternice, capacități productive, iar a patra verigă în acest lanț o reprezintă fără îndoială parcurile industriale, care să devină un hub pentru atragerea de investiții și derularea activităților în domeniul industrial”, a menționat Aurelian Gogulescu.

Conferința anuală „Dialog PRO-INDUSTRIE” este organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, sub patronajul Guvernului prin intermediul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”.

sursa

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.