10 școli din Republica Moldova vor fi modernizate prin intermediul unui program de promovare a educației de calitate

Un program de promovare a educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți a fost lansat în Republica Moldova. Cu un buget total de 10 milioane de euro, inițiativa își propune să contribuie la fortificarea sistemului de învățământ și la crearea unui mediu modern și incluziv pentru toți copiii.

Resursele proiectului vor fi utilizate pentru acțiuni cum ar fi consolidarea Institutului Național de Educație și Leadership, dezvoltarea rețelei de școli model, îmbunătățirea competențelor digitale ale cadrelor didactice, sprijinirea dezvoltării resurselor educaționale digitale și crearea unei platforme de resurse educaționale deschise.

În acest context, 10 școli din Republica Moldova au fost alese de Uniunea Europeană, UNICEF și PNUD pentru a fi renovate și dotate cu echipament modern, ceea ce va crește accesul la educație de calitate al elevilor, în special al celor din mediile defavorizate. Vor fi procurate tehnologii asistive, iar profesorii și cadrele didactice de sprijin vor fi instruiți cu privire la utilizarea acestora.

Școlile selectate vor promova dezvoltarea competențelor STEEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte, Antreprenoriat, Matematică) și vor fi asigurate cu autobuze școlare, pentru a facilita accesul elevilor din zonele rurale. În plus, în aceste instituții vor fi organizate activități de orientare profesională pentru a contribui la îmbunătățirea legăturii dintre învățământul general și piața muncii.

Totodată, pentru a îmbunătăți competențele digitale generale ale cetățenilor și pentru a avansa pe agenda digitalizării, PNUD va acorda suport în dezvoltarea și pilotarea Programului național de competențe digitale pentru adulți.

Programul „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe parcursul vieții pentru toți” marchează angajamentul Uniunii Europene, Ministerului Educației și Cercetării, UNICEF și PNUD pentru transformarea sistemului de învățământ general și construirea unui viitor mai prosper pentru toți copiii.

La evenimentul de lansare a programului au participat peste 100 de profesori și directori de școli, reprezentanți ai Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL), precum și ai Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

Urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM pentru știri de ultimă oră!

Comments (0)
Add Comment