11 obiecte explozive, depistate de geniștii Armatei Naționale în martie

Pe parcursul lunii martie, geniștii Armatei Naționale au depistat și au nimicit 11 obiecte explozive din mai multe raioane ale R. Moldova.

Potrivit ofiţerului superior din cadrul Serviciului Geniu, maior Ivan Cornegruţa, este vorba despre misiuni de deminare în Bălți, Anenii Noi, Căușeni, Criuleni, Leova, Orhei, Ungheni și Hâncești.

Una dintre cele mai periculoase misiuni de deminare a fost executată în municipiul Bălți, pe strada Maria Cebotari, unde echipa de geniști a Brigăzii infanterie motorizată „Moldova”, condusă de căpitan Dionis Cebotarean, a depistat și neutralizat o grenadă de mână F1.

În aceeași perioadă, echipa de geniști a Batalionului de Geniu „Codru”, condusă de maiorul Ion Golovei, a fost solicitată în localitatea Tomai, raionul Leova, unde a neutralizată o bombă de aruncător, calibru 81 mm. Sursa a menționat că toate obiectele explozive datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și au fost distruse în condiţii de maximă securitate.

Reieşind din faptul că majoritatea obiectelor explozive sunt depistate în timpul lucrărilor agricole de primăvară, geniștii militari vin cu mai multe atenționări către cetățeni:

  • Anunțați 112 sau autoritățile publice locale (primăria, poliția);
  • Marcați locul depistării obiectului exploziv;
  • NU atingeți muniţiile cu mâna sau cu alte obiecte;
  • NU loviți și nu mişcați muniţiile găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • NU demontați focoasele sau alte componente;
  • Nu aruncați în foc obiectul exploziv.

Potrivit Armatei Naționale, de la începutul anului, au fost îndeplinite 21 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost nimicite 31 de obiecte explozive de diferite tipuri, precum și patru cartușe.

Comments (0)
Add Comment