Ambasadorul UE la Chișinău, în vizită la Cahul. Diplomatul a vorbit despre viitorul european al Republicii Moldova

Ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a fost invitatul special al evenimentului Innovation Talks, ediția a opta, desfășurat la centrul Inotek din Cahul. Diplomatul a vorbit despre procesul de aderare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană, precum și despre modul în care UE contribuie la dezvoltarea regiunii Cahul.

„Mă bucur mult să văd transformarea regiunii Cahul din ultimii ani, și mă bucur că Uniunea Europeană contribuie la această schimbare. Parcul „Grigore Vieru” a devenit un loc frumos de odihnă, orașul are o iluminare stradală inteligentă și sistem de supraveghere video pentru ca oamenii să fie în siguranță, avem străzi renovate, grădinițe și școli moderne. De asemenea,  antreprenorii primesc granturi, asistență tehnică și expertiză, și au acces la piața europeană, care astăzi este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, cu peste 64% din totalul exporturilor. UE este partener activ și în susținerea programelor culturale, de patrimoniu și de dezvoltare a turismului. Acesta este doar începutul, mai este mult de muncă, iar UE va continua să susțină modernizarea regiunii Cahul, la fel ca și a întregii țări”, a menționat Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.  

În cadrul evenimentului au mai fost abordate subiecte precum consolidarea capacității administrative și promovarea valorilor și identității europene, necesitatea de unitate și rezistență în fața provocărilor, alinierea la legislația și standardele UE. La Innovation Talks a participat și Directorul Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice din Moldova, Vadim Pistrinciuc. Acesta a vorbit despre importanța colaborării strânse între oameni, instituții și comunități în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova.

Nu există integrare europeană și chestiuni administrative, gospodărești de zi cu zi. Există doar un efort conjugat. De fapt, tot ce vor face guvernul, autoritățile locale, partidele, societatea civilă, trebuie să fie parte a acestui proces de transformare a țării”, a precizat Vadim Pistrinciuc, Directorul Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice din Moldova. 

La eveniment au participat în jur de 30 de persoane, printre care manageri de instituții publice, consilieri raionali, reprezentanți ai societății civile, agenți economici, lectori universitari, precum și viceprimarul municipiului Cahul, Stella Bădin.

„Prin intermediul acestor tipuri de evenimente, este important să înțelegem care este viziunea cetățenilor privind UE și finanțările UE, și este un moment în care trebuie să abordăm lucrurile cu încredere. În întreaga țară au loc acum lucruri foarte importante, atât la nivel de educație, cât și la nivel de infrastructură, iar multe dintre ele sunt așteptate de ani de zile. Astfel, este necesar ca noi toți să fim activi, să credem în această transformare și să devenim cu adevărat cetățeni europeni”, afirmă Stella Bădin, viceprimarul municipiului Cahul.

Participanții au obținut informații esențiale despre beneficiile integrării europene, precum și despre provocările care pot apărea în acest proces și responsabilitățile fiecărei părți implicate. Totodată, aceștia au fost încurajați să-și expună opinia cu privire la procesul de aderare la UE.

 „Nu este de ajuns doar ceea ce face Delegația UE aici în Moldova, nu este de ajuns ce face Guvernul Republicii Moldova, nu-i suficient ce face Primăria Cahul pentru a implementa proiecte cu sprijinul UE, este important ca noi, oamenii de rând, să ne identificăm, sa ne simțim europeni, să ne simțim parte a Europei. Și când zic asta, repet, nu mă refer la poziția noastră geografică, mă refer la valorile pe care trebuie sa le îmbrățișăm, valorile de libertate și de bunăstare pe care le promovează UE”, a spus Sergiu Cornea, rectorul Universității de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul.

Innovation Talks este un eveniment de networking dedicat inovării și evoluției în domeniul tehnologic pentru comunitatea din regiunea Cahul, organizat de Fundația Inotek,în parteneriat cu Europe Cafe și proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul , implementat de ATIC, cu asistența financiară a uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Comments (0)
Add Comment