Aproape 100 de vârstnici sunt admiși la Universitate în calitate de studenți

Cândva profesori, iar acum studenți. Printre cei aproximativ 100 de vârstnici admiși la Universitatea pentru Vârsta a Treia am întâlnit și zeci de foști profesori.Timp de un an, seniorii își vor dezvolta abilitățile digitale și nu doar. Ce i-a determinat să studieze din nou la această vârstă, aflați din reportajul ce urmează. 

Educația nu are vârstă, asta și-au spus peste 100 de seniori care au luat astăzi loc în bănci în calitate de studenți. Mulți, deși nu prea au lăsat cartea din mână de când se știu, nu au ezitat să mai acumuleze informații noi. 

Ecaterina Belostecinic, spre exemplu, a lucrat în calitate de profesoară de limbă română și limbi străine timp de 50 de ani, iar după pensionare încă 14 ani. Deși tabloul unei săli de clasă îi este bine cunoscut, astăzi când a pășit pragul universității, a fost copleșită de emoții. 

„În calitate de elevă astăzi, cred bine că va fi o retrospectivă în trecut. Fiecare din noi trebuie să îmbătrânească frumos, dar ca să îmbătrânim frumos trebuie să avem și un creier sănătos, nu trebuie să degradeze, iată învățarea aceasta permanentă ne dă posibilitatea să fim și mai frumoși”. 

Într-o altă bancă l-am întâlnit și pe Nicolae Digul, și el fost profesor. 

„Dacă ați alege să dați timpul înapoi, ați alege să fiți tot profesor?- Cred că da, pentru că bunica a fost pedagog, tata, mama – pedagogi și mărul nu cade departe de copacul de măr”.

Acesta ne-a mai spus că a fi în pas cu noile tehnologii este o adevărată provocare pentru el. 

„Sper să nu rămân în urmă complet de progresul care îl avem astăzi în societate. Deci omul cât trăiește, învață?- Da, exact”. 

Unii ne-au spus că au ales să fie studenți pentru a retrăi anumite momente.

„Vreau să mai trăiesc odată atmosfera de predare-învățare, pentru că țin în amintire pentru toată viața acea atmosferă frumoasă, creativă. Sigur, acum fiind în postură de elev, voi vedea cum îmi va fi comportamentul. Acum îmi dau seama cât este de interesantă viața de profesori pentru că mereu ești înconjurat de tineri”.

Pe lângă dezvoltarea abilităților digitale, în acest an, Universitatea pentru Vârsta a Treia mai propune cinci cursuri: Educația Juridică, Istoria noastră în secolul XX, Longevitate sănătoasă, Limba engleză pentru seniori și Stare de bine și comunicarea între generații. Totuși, cei mai mulți vor să învețe secretul noilor tehnologii. 

„Să ne aprofundăm în ceea ce privește digitalul pentru că în perioada noastră nu era dezvoltată informatica, cibernetica și altele, din această cauză”. 

Pentru a-și dezvolta aceste abilității, unii vin chiar și de la zeci de kilometri distanță. Chiar dacă suntem în plină toamnă, iar lucrul este în toi, aceștia și-au propus să nu aibă absențe.

„Dorința mea este de a afla ceva nou, să fiu în pas cu evoluția vieții, nu mă pot opri, nu vreau să stau în găoace, în sat”.

Conceptul „Universitatea pentru Vârsta a Treia” a fost lansat acum un an la Universitatea de Stat din Moldova, cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării. În această săptămână, programul urmează să fie lansat la Bălți și Cahul.

sursa

admitereprofesoristudențiuniversitate
Comments (0)
Add Comment