Autorul Stemei de Stat, Gheorghe Vrabie, ar fi împlinit 85 de ani

Pictorul din Republica Moldova Gheorghe Vrabie este autorul Stemei de Stat a țării, al Stemei și al Drapelului municipiului Chișinău, al valutei naționale, fiind supranumit „Tatăl leului moldovenesc”.

Gheorghe Vrabie s-a născut la 21 martie 1939, în satul Călineşti, județul Bălți, în prezent raionul Făleşti.

În anii 1962-1967 şi-a făcut studiile la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „Ilia Repin” din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă.

A debutat în arta plastică în 1961. Pe parcursul anilor a ilustrat mai multe volume din literatura română şi universală – de Mihai Eminescu, Ion Druţă, Grigore Vieru, Liviu Damian, Dante, Paul Valery ş.a. Potrivit specialiştilor în materie, grafica de carte semnată de Gheorghe Vrabie se remarcă prin siguranţa liniei, precizia subiectului, rafinamentul executării.

Împreună cu soția sa, Dorina Cojocaru, a realizat mai multe lucrări în mozaic. A avut expoziţii personale în Republica Moldova şi în străinătate. A expus la Galeria de artă de la „Casa Cărţii” din Iaşi, la Casa Centrală a Scriitorilor din Moscova, în Sala Centrală a Uniunii Artiştilor Plastici din Odesa.

Cele mai importante lucrări ale lui Gheorghe Vrabie constituie Stema de Stat a Republicii Moldova, drapelul municipiului Chișinău și designul leului moldovenesc. Potrivit artistului, prin vulturul reprezentat pe stema națională el a dorit să sublinieze latinitatea originii poporului nostru.

În 1964, Gheorghe Vrabie a fost distins cu Premiul I pentru grafică la concursul organizat de Academia de Artă din Sankt Petersburg, în 1990 – cu Premiul concursului organizat pentru elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova şi în 1999 – cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. În 1998  i s-a conferit titlul onorific „Maestru al Artei”. 

În 2000 a fost decorat cu medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2010 – cu „Ordinul Republicii”.

Gheorghe Vrabie s-a stins din viață la 31 martie 2016. El a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

Comments (0)
Add Comment