Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu” premiază scriitorii și criticii literari debutanți din Republica Moldova

Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu” a organizat competiția destinată scriitorilor și criticilor literari debutanți din Republica Moldova. În cadrul evenimentului au fost anunțați câștigătorii pentru cele trei categorii prevăzute de regulament: poezie, proză, eseu și critică.

Pentru categoria poezie, juriul a oferit premiul pentru două cărți: „Coerența labirintică” de Vasile Gribincea și „Zvâc” de Victor Fală. Prezentarea cărților a fost făcută de către Maria Pilchin, scriitoare și critic literar.

Volumul „La pescuit de stele” de Victoria Strechi, ilustrații de Irina Cobzac, a fost premiat la categoria proză. Despre cartea dată a vorbit Nadejda Ivanov, doctor în filologie, cercetător științific.

De asemenea, s-a oferit și Premiul „Iulia Hașdeu” pentru volumul de poeme „Big Bangul care n-a avut loc”, de Jarmila Horacova.

„Acest concurs literar reprezintă una din misiunile bibliotecii – o instituție care captează tot ce este nou pe piața literară, dialoghează cu scriitorii contemporani și le propune o platformă de afirmare, iar cititorilor acestora un spațiu primitor de lectură, discuții despre carte, întâlniri cu cititorii. Evenimentul a fost dedicat zilei de naștere a lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, personalitate marcantă a culturii, academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic din toate timpurile, dar și patronul spiritual al Bibliotecii Municipale”, se arată într-un comunicat al Primăriei Chișinău.

Prima ediție a premiilor “B.P. Hasdeu” pentru debut în literatură a fost organizată în 2020.

Comments (0)
Add Comment