BIRD și AID vor oferi Moldovei 106 milioane de dolari 

În cadrul ședinței din 20 martie, Guvernul a aprobat lansarea discuțiilor cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și componența unui grup de negociere cu partenerii externi privind implementarea proiectului “Conectivitate rurală în Moldova”.

Proiectul prevede reabilitarea a peste 120 km de drumuri, precum și modernizarea și îmbunătățirea securității și a punctelor de control la frontiera Republicii Moldova cu România.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, reabilitarea este planificată pe 3 tronsoane: Coridorul 5, R13 – Ivanovca-Izvoare-Varnița-Ocolina-M2, în lungime de 35 km; Coridorul 8.1 și Coridorul 8.2 – Corneștii Noi Bogheni-Năpădeni-M5(G88), în lungime de 33 km; Coridorul 24 – R34-Ciobăclia-Tartaul-R56-Baimaclia-Enicioi-R37, în lungime de 43 km. Proiectul va îmbunătăți infrastructura de transport adiacentă drumurilor locale, modernizarea posturilor vamale din Leuceni și Giurgiulești, precum și construirea unui post de frontieră la Ungheni.

Potrivit informațiilor preliminare, BIRD va oferi Moldovei 100 de milioane de dolari SUA, iar IDA aproximativ 6 milioane de dolari SUA pentru implementarea proiectului.

Proiectul are drept scop oferirea de oportunități economice comunităților locale; facilitarea comerțului și extinderea coridoarelor de solidaritate; consolidarea sustenabilității, a capacității și a sprijinului de management pentru proiecte.

Comments (0)
Add Comment