Campanie de donare de sânge la Chișinău: „Toți oamenii au dreptul la viață, iar noi îi putem salva”

Zeci de oameni au venit la un centru al medicilor de familie din Chișinău pentru a dona sânge. Dacă unii dintre ei sunt donatori de mulți ani, atunci alții au fost la prima experiență. „Toți oamenii au dreptul la viață, iar noi îi putem salva gratuit”, spun voluntarii.

Acțiunea se desfășoară cu sloganul „Fii eroul orașului tău” și are scopul de a colecta cât mai mult sânge pentru instituțiile sanitare din țară, transmite evenimentul.md cu referire la jurnaltv.md.

Familia Gabura a venit de dimineață pentru a dona sânge. Andrei este militar și spune că face acest gest pentru a 19-a oară. Soția lui Andei este la a doua experiență.

„În doar zece minute, atât cât durează procedura, poate fi salvată o viață”, spun donatorii de sânge.

Pentru ca procedura să decurgă fără pericole pentru sănătate, medicii recomandă ca donatorul să aibă între 18 și 60 de ani și să nu fi trecut în ultimele șase luni prin intervenții chirurgicale.

„Se invită toți cei care au vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, cu o sănătate bine determinată pentru ei. Care nu au avut boli infecțioase, care nu au avut intervenții chirurgicale recente. Cantitatea sângelui donat este de 450 de mililitri”, a spus reprezentantul CNTS, Alexandru Gherman.

Donarea de sânge poate fi făcută o dată la opt săptămâni. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 120 milioane de donații de sânge sunt făcute anual la nivel global, însă acestea nu sunt suficiente.

Comments (0)
Add Comment