Constituția prevede că doar Procurorul General poate cere ridicarea imunității unui deputat, nu și interimarul, spune Batrîncea

Procurorul General interimar, Dumitru Robu, nu a avut dreptul legal de a cere ridicarea imunității deputaților din Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit legislației, doar un Procuror General cu mandat deplin care a depus jurământul în fața Președintelui țării, poate veni cu o astfel de solicitare. Declarația a fost făcută de către Vlad Batrîncea, secretarul executiv al PSRM, la postul de televiziune “Primul în Moldova”.

“Legea cu privire la statul deputatului Parlamentului Republicii Moldova spune că ridicarea imunității deputatului o poate face doar Procurorul General. Noi azi avem un procuror suspendat în mod ilegal și avem multe întrebări din partea organismelor internaționale cu privire la acest subiect. Și există Procurorul General interimar, și când vorbim de interimat, Comisia de la Veneția a constatat că, chiar dacă Stoianoglo a fost suspendat, urma să îndeplinească obligațiunile lui unul dintre adjuncți, dar ei au suspendat și adjuncții. Chiar dacă ignorăm aceste momente, rămâne Procurorul General interimar, dl Robu, dar în lege nu scrie că el poate cere ridicarea imunității, sau luarea deciziei în privința lui Dodon, fost președinte, care are imunitate prezidențială. Dl Robu nu are dreptul să ceară tragerea la răspundere a unui deputat, asta o poate face doar Procurorul General, care se află în mandat deplin și a depus jurământul în fața Președintelui țării”, a declarat Batrîncea.

Comments (0)
Add Comment