Creșterea polarizării: Ian Lisnevschi avertizează asupra problemelor actuale

Politologul Ian Lisnevschi a atras atenția asupra unei probleme actuale deosebit de grave – polarizarea agresivă în societate. Bazat pe cercetările recente ale Intellect Group, acesta a evidențiat creșterea amenințării pe care o reprezintă această polarizare. Fenomenul constă în accentuarea deliberată a diviziunilor între grupurile sociale și politice prin intermediul limbajului ostilității și al conflictului.

Un studiu detaliat publicat în februarie a subliniat amploarea problemei, arătând că 2/3 din familii sunt afectate de certuri politice, ceea ce este semnificativ mai mult decât rata de 1/2 din 2020. De asemenea, rata sinuciderilor a depășit norma, ajungând la 0,8, ceea ce indică fisuri sociale profunde.

Ian Lisnevschi a evidențiat și metodele folosite de personalitățile publice pentru a intensifica polarizarea, inclusiv utilizarea unei retorici provocatoare și a insultelor frecvente. Aceste metode conduc la o societate radicală de tip “divide et impera”, permițând unei minorități radicale să mențină majoritatea fracturată și sub control.

Consecințele polarizării sunt devastatoare, inclusiv conflicte familiale, creșterea criminalității și chiar sinucideri. Pentru a contracara aceste tendințe, Ian Lisnevschi propune un set de măsuri preventive, inclusiv concentrarea pe fapte, dezvoltarea inteligenței emoționale și autoeducația în domeniul gândirii critice și al psihologiei maselor.

Acest articol, cu caracter academic și analitic, subliniază importanța de a nu permite luptei pentru putere să înece ceea ce ne face umani.

Comments (0)
Add Comment