Cum pot obține consumatorii casnici compensații la facturile la gaz în perioada rece a anului

Moldovagaz a prezentat procedura de obținere a compensației consumatorilor casnici în perioada rece a anului. Informația a fost emisă de către reprezentanții companiei în contextul în care, după majorarea prețului la gazul natural, guvernul a anunțat că va sprijini cetățenii și va oferi compensații cetățenilor pentru consumul de gaz, astfel încât să poată suporta mai ușor majorarea prețurilor.

A fost stabilită următoarea procedură de obținere a compensației consumatorilor casnici.

 Lunar, până la data de 4 a lunii curente, asociația coordonează cu operatorul sistemelor de distribuție a gazelor (SRL „Chișinău-gaz”, SRL „Bălți-gaz”, SRL „Ialoveni-gaz”) volumul gazelor naturale consumate în perioada curentă, în baza datelor echipamentelor de măsurare a gazelor.

 Lunar, dar nu mai târziu de data de 4 a lunii curente, asociația înaintează în adresa SA „Moldovagaz” scrisoarea cu calculele compensațiilor persoanelor fizice, cu anexarea listelor (modelul scrisorii și formularul calculului se anexează), în conformitate cu formatul stabilit de Ministerul Muncii și protecției sociale. Scrisoarea și calculul în format EXCEL trebuie să fie prezentate atât pe format de hârtie, cât și la adresa electronica indicată ulterior pentru fiecare asociație în parte.

 SA „Moldovagaz” efectuează verificarea calculelor compensațiilor costului gazelor, prezentate de asociație:
— în cazul depistării erorilor de calcul al asociației sau necorespunderea datelor (tariful aplicat incorect, formula, erori tehnice ș.a.), formularul calculelor este returnat asociației prin intermediul poștei electronice pentru lichidarea tuturor neconcordanțelor. Calculele noi sunt primite până la data de 4 a lunii curente sau în următoarea perioadă de gestiune;
—în cazul în care începând cu următoarea lună apare necesitatea de a recalcula compensația lunii/lor precedente, asociația prezintă calculul într-un fișier separat.

Data finală a efectuării recalculării compensațiilor pentru asociație este 4 aprilie 2022. După această dată, procedura acordării compensațiilor persoanelor fizice, adresele cărora sunt la balanța asociațiilor, se consideră finisată.

Vedeți cum va arăta noua factură la gaz.

La sfârșit de octombrie, la Sankt Petersburg, s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. În baza înțelegerii, a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz, conform noului contract, au început din 1 noiembrie 2021.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot prin intermediul companiei Energocom.

În urma stabilirii noului contract cu Rusia, pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful de 10,26 lei pentru 1 m³ de gaz pentru consumatorii casnici în perioada 1 noiembrie-30 noiembrie, ceea ce este de 2,4 ori mai mult decât prețul anterior de 4,2 lei per metru cub.

Luând în calcul și TVA de 8 %, gazul îi costă pe consumatorii casnici 11,08 lei pentru 1 m³.

Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-30 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei.

Comments (0)
Add Comment