Diaspora azeră din Moldova a sărbătorit Novruz

Peste 500 de reprezentanți ai diasporei azere din Republica Moldova, inclusiv 100 de oaspeți din stânga Nistrului, precum și oficiali din țară și invitați din alte organizații diasporale, s-au adunat în aer liber în curtea restaurantului ” Кавказская пленница “. 

Sărbătorirea Novruz între compatrioți este o bună tradiție a diasporei azere din Republica Moldova. În fiecare an, Congresul Azerilor din Moldova organizează o sărbătoare fastuoasă, la care participă nu doar membrii comunității azere din diferite părți ale țării, ci și oaspeți de onoare din rândul corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, reprezentanți ai autorităților și personalități publice.

Sărbătoarea din acest an nu a făcut excepție. Pentru prima dată, la ea a luat parte și noul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Ulvi Bakhshaliev. De asemenea, printre invitați s-au numărat Ambasadorul Turciei în Republica Moldova Uygar Mustafa Sertel, Consilierul Ambasadei Republicii Kazahstan în Republica Moldova Maken Mukashev, Deputat al Parlamentului RM și Președintele Grupului de prietenie Moldova-Azerbaidjan Vitalie Jacot, Deputat al Parlamentului RM și Președintele Comisiei pentru relații internaționale și integrare europeană din Parlament Inna Coșeru, Deputat al Parlamentului RM  și membrul Grupului de prietenie Moldova-Azerbaidjan Maria Pancu, Vicepreședintele Comisiei pentru relații internaționale și integrare europeană din Parlamentul RM Ion Groza, Secretar al Ministerului Energiei Tatiana Crotic, Președintele Federației de Judo Andrei Golban, Președintele Federației de Futzal Alexandru Golban, reprezentanți ai Primăriei Chișinău, conducători ai organizațiilor obștești și alți oaspeți de onoare.

Evenimentul a fost deschis cu un discurs de bun venit din partea Președintelui Congersului Azerilor din Moldova, Elcin Bairamov, care în calitate de organizator, i-a salutat pe toți cei prezenți. 

„Este foarte important pentru noi ca Congresul Azerilor din Moldova să asigure continuitatea generațiilor și să le transmită copiilor noștri dragostea pentru tradițiile și valorile spirituale ale Patriei noastre istorice. Astfel de evenimente contribuie cu siguranță la acest lucru. Acesta este același fir care leagă cu tenacitate trecutul, prezentul și viitorul poporului nostru, ne leagă indisolubil pe noi – reprezentanții diasporei – cu Azerbaidjan”, a menționat domnul Bairamov în discursul său.

La eveniment au mai luat cuvântul Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova Ulvi Bakhshaliev, Deputatul Parlamentul Republicii Moldova și Președinte al Comisiei pentru Relații Internaționale și Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova Ina Coșeru, Deputatul Parlamentului Republicii Moldova și Președinte al Grupului de prietenie al Republicii Moldova și Azerbaidjanului Vitalie Jacot, precum și respectatul membru al comunității azere Maarif Ragimov.

După ce partea oficială a evenimentului s-a încheiat, cei prezenți au fost așteptați de un adevărat festin cu bunătăți naționale azere, muzică și divertisment. 

Elevii școlii serale CAM din Chișinău și Bender i-au încântat pe oaspeți cu numere creative. Copiii au decorat sărbătoarea cu dansuri și cântece populare.

Tot în cadrul sărbătorii, a fost anunțată lansarea unei cărți a unuia dintre membrii respectați ai comunității azere din Moldova, Mahabbat Ismayilov. Foarte curând, va fi lansată o colecție a operelor sale poetice intitulată „Sfârșitul dorului nostru de Karabakh”, iar una dintre poezii a fost citită de nepoata lui Mahabbat celor prezenți chiar la sărbătoare.

Această zi nu a fost lipsită de partea tradițională a Novruzului – așa cum o cer obiceiurile sărbătorii, oaspeții au organizat o luptă simulată pe ouă și au sărit peste foc, curățându-se astfel de negativitate și reîncărcându-se pentru noroc.

În ciuda dezvoltării rapide a lumii, sărbătoarea Novruz Bairam rămâne o parte integrantă a identității poporului azer, o reflectare a moștenirii sale spirituale. Această sărbătoare nu numai că ne amintește de legătura noastră inseparabilă cu natura, simbolizând revoluția completă a Pământului în jurul Soarelui și începutul unui nou an, dar promovează, de asemenea, un sentiment de comunitate, așa cum am putut vedea încă o dată la evenimentul comunității azere din Moldova.  

Novruz bayramınız mübarək!

Qoy Novruz hər evə ruzi-bərəkət və firavanlıq bəxş etsin!

Comments (0)
Add Comment