Dublă premieră. Filmul CARBON va fi proiectat pe cel mai mare ecran de cinema instalat vreodată în Republica Moldova

Premiera națională a filmului CARBON, în regia lui Ion Borș, va avea loc astăzi, 4 octombrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Acesta va fi proiectat pe un ecran de aproximativ 90 de metri pătrați, cel mai mare instalat vreodată în Republica Moldova. Special pentru acesta eveniment, sala Palatului Național a fost transformată într-o sală de proiecție.

La premieră vor participa actorii din film, echipa de producție, oameni de creație, precum și mai mulți oficiali. Printre cei care vor fi prezenți la eveniment se va număra și actorul român Ion Vântu, care a interpretat unul dintre rolurile principale din film.

„După patru ani de muncă încă nu-mi vine a crede că azi e ziua cea mare: PREMIERA! Am un amestec de emoții ciudate, publicul de acasă e foarte important pentru mine. E publicul care te înțelege cel mai bine și, totodată, e publicul care te poate judeca cel mai aspru. Noi ne-am propus să facem un film onest și sincer. Ne dorim un feedback la fel de sincer, indiferent de opiniile și dispoziția pe care o va crea filmul”, spune regizorul CARBON, Ion Borș.

Filmul CARBON, a cărui acțiune are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele „fierbinți” ale conflictului de pe Nistru, povestește istoria unui tânăr tractorist, Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile, în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om!”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să îi schimbe viața.

Printre actorii care fac parte din distribuție se numără Dumitru Roman, Ion Vântu, Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru. Filmările au durat 36 de zile și au avut loc în perioada august-octombrie 2020.

CARBON a fost înaintat de comitetului de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Premiera mondială a avut loc pe 23 septembrie, la Festivalul Internațional de Film din San Sebastian.

Comments (0)
Add Comment