Fostul premier îndemână Guvernul să urmeze exemplul Turciei: Pensionarii merită mai mult

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova și candidat la alegerile prezidențiale din 2024, Vasile Tarlev, a criticat guvernarea actuală în legătură cu politica de pensii, susținând că majorările anunțate nu reflectă realitatea dură cu care se confruntă pensionarii. În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” cu Gheorghe Gonța, Tarlev a relatat despre discuțiile avute recent cu pensionarii din Chișinău, menționând că aceștia sunt la limita supraviețuirii din cauza costurilor tot mai mari ale vieții.

„Am vorbit cu mai multe doamne pensionare și mi-au spus direct că pensiile lor, de aproximativ 3.000 de lei, nu acoperă nici măcar cheltuielile pentru utilități și medicamente”, a declarat Tarlev.

Acesta a criticat autoritățile pentru indexările insuficiente, afirmând că, deși inflația oficială a fost de 30%, pensiile nu au fost ajustate corespunzător.
„Inflația reală a fost mult mai mare, dar guvernul nu a aplicat majorările necesare. S-a spus că nu sunt bani, dar oamenii suferă, iar autoritățile nu oferă soluții reale”, a menționat fostul premier.

Tarlev a punctat că guvernul trebuie să ia măsuri urgente pentru a corecta situația pensionarilor, sugerând un model de sprijin similar cu cel aplicat în Turcia.
„Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a implementat un sistem prin care fiecare cetățean la ieșirea la pensie primește locuință și un ajutor financiar suplimentar. Acesta este un exemplu demn de urmat și pentru Moldova”, a spus el.

„Oamenii nu doar că sunt lipsiți de mijloacele necesare pentru a-și duce viața decent, dar mulți dintre ei îmi spun că se tem de ziua în care vor muri, pentru că nu au cine să-i înmormânteze”, a continuat Tarlev.

„Este o situație inadmisibilă într-un stat care pretinde că protejează cetățenii săi. Guvernarea a eșuat în a asigura o viață decentă pentru cei care au muncit întreaga lor viață”, a declarat politicianul.

În contextul diplomatic, Tarlev a criticat și modul în care guvernul gestionează relațiile cu instituțiile internaționale financiare, sugerând că este nevoie de o renegociere a acordurilor pentru a obține mai multe resurse destinate creșterii nivelului de trai al cetățenilor. El a subliniat că prioritățile guvernului trebuie să fie orientate spre asigurarea unui viitor mai sigur pentru pensionari, care sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale din Moldova.

vasile tarlev
Comments (0)
Add Comment