Guvernul a probat implementarea votului prin corespondență în SUA și Canada

Guvernul a avizat proiectul care prevede implementarea votului prin corespondență la alegerile din toamnă în Statele Unite ale Americii și Canada. Decizia executivului vine pe fundalul unui protest împotriva acestei inițiative, anunțat de opoziție. Acțiunea va avea loc astăzi la Comisia Electorală Centrală, care de asemenea urmează să-și dea avizul pentru acest proiect, transmite IPN.

Ministrul justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că proiectul de lege este elaborat de către un grup de deputați, având ca scop crearea cadrului normativ necesar pentru pilotarea votului prin corespondență.

„Astfel, ca metodă alternativă se propune exercitarea votului în străinătate prin utilizarea și a serviciilor poștale. Acest proiect de lege propune pilotarea votului prin corespondență ca o alternativă la modalitățile tradiționale deja existente. Astfel, în premieră se va practica această modalitate nouă luând și practica altor state”, a notat ministrul.

„Guvernul trebuie și creează oportunități pentru vot pentru diasporă, ca să avem posibilitatea unei participări cât mai ușoare în procesele democratice, care sunt fundamentale pentru stat”, a precizat premierul Dorin Recean.

Tot astăzi, începând cu ora 16.00, Comisia Electorală Centrală urmează să examineze avizul asupra proiectului de lege privind pilotarea votului prin corespondență. Pentru ora 13.00, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat o acțiune de protest în fața instituției. Opoziția a criticat dur acest proiect, menționând că încalcă grav Constituția Republicii Moldova, și anume discriminează majoritatea alegătorilor în raport cu minoritatea  din statele selectate pentru pilotarea inițiativei.

Comments (0)
Add Comment