Prima fabrică de transport electric din R. Moldova va fi construită din toamnă, pe traseul Chișinău-Ungheni, în apropiere de comuna Trușeni, și urmează să înceapă în cel mult un an producția locală de troleibuze și autobuze electrice.
Compania care urmează să construiască uzina de 20.000 de metri pătrați este pe piața moldovenească din anul 2000, de când produce utilaje electronice pentru autobuze, troleibuze, tramvaie și trenuri.
Anul trecut, a fabricat primul autobuz electric, după ce a obținut un număr de înmatriculare în sistemul internațional VIN code, ceea ce îi permite să producă vehicule electrice. Testat vara trecută și pus pe rută la Bălți, autobuzul are o autonomie de până la 70 de km și poate fi încărcat în 30 de minute. Compania a mai livrat la Bălți, ulterior, 17 troleibuze electrice, iar alte cinci urmează să ajungă acolo până la sfârșitul lunii august.
Administratorul companiei, Vitalie Eșanu, a spus Europei Libere că în spațiile în care aceasta lucrează acum, la Chișinău și Măgdăcești, pot fi fabricate câte două unități de transport pe săptămână, adică cel puțin 100 pe an. Compania speră că noua uzină va produce de cinci ori mai multe și le va vinde nu doar orașelor din Moldova, dar și în România și Ucraina.
Un troleibuz costă 300.000 de euro, iar un autobuz electric – până la jumate de milion de euro. Carcasa, punțile, motorul electric, sistemul de lubrifiere și alte piese sunt importate din țări ale Uniunii Europene, iar componentele electronice sunt de producție locală.
Autobuze electrice pentru orașele mici
De asemenea, agentul economic planifică să producă autobuze electrice mici, cu o lungime de 9 metri, nu de 12 metri, cum sunt cele obișnuite. Potrivit lui Eșanu, acestea sunt mai ieftine, consumă mai puțină energie și ar fi potrivite pentru orașe precum Soroca, Ungheni sau Comrat, dar și Chișinău și Bălți, pe porțiunile cu un flux mic de pasageri.
Noua fabrică se va afla în extravilanul comunei Trușeni, din municipiul Chișinău. Primara comunei Trușeni, Viorica Beregoi, a declarat pentru Europa Liberă că, în urma mai multor demersuri, a fost schimbat statutul terenului din „neproductiv” în „industrial” și proiectul „se mișcă rapid, pentru că suntem conștienți de impactul major care îl va avea asupra bugetului local”.
Pentru comunitatea locală, vor fi disponibile aproximativ 100 de locuri de muncă și vor veni mai multe taxe în buget, spune Beregoi.
Guvernul a încurajat în repetate rânduri producerea locală a transportului electric, care este considerat cel mai ecologic.