Ion Ceban: Suntem într-un stat capturat, când peste noapte sunt modificate legi doar pentru a bloca activitatea Primăriei Chișinău

Cele patru puteri în stat, legislativă, executivă, judecătorească și mass-media, sunt înglobate de către o singură persoană și sunt îndreptate împotriva Primăriei Chișinău. Este declarația edilului Ion Ceban, care susține că astăzi nu „mai putem vorbi de un stat de drept, ci de unul capturat”.

„Nu mai este vorba de democrație și de stat de drept, dar de unul capturat, când peste noapte se modifică legi organice, doar pentru a bloca activitatea primăriei, când peste noapte Guvernul destituie angajații primăriei neavând calitate de angajator, când ministerele pun în sarcina primăriei atribuții fără acoperire financiară, când activitatea zilnică a organelor de drept și de control este concentrată pe intimidarea angajaților, iar mass-media despre toate aceste lucruri nu spune nimic, ci, din contra, este angajată să dea informații negative despre primărie. Am demonstrat acest lucru și în campania electorală, când instituțiile media au fost amendate cu aproape jumătate de milion de lei pentru răspândirea falsurilor și acțiuni manipulatorii”, a declarat Ion Ceban.

Primarul Capitalei mai susține că primele persoane în stat au devenit complicii la cele mai grave scheme de corupție din țară.

„În toată această perioadă se face a nu vedea despre licitațiile trucate de la Aeroportul Chișinău, pe care am depus două denunțuri și la primul abia ne-au răspuns că licitația s-a anulat și petiția își pierde esența și nu va mai fi examinată, la a doua petiție au răspuns că este inițiată procedură administrativă, dar, într-o horă, licitația continuă cu toate încălcările și nimeni nu vede. Cel mai grav este că primele persoane în stat, șeful statului, președintele Parlamentului, premierul, nu acționează pentru a contracara aceste acțiuni, ci, din contra, acoperă prin complicitate aceste acțiuni ale subalternilor, ale colegilor lor. Nu vede nimeni contractele încheiate de peste 230 de milioane de lei fără licitații deschise. Dacă s-ar fi întâmplat asta la Primăria Chișinău, deja mulți erau la pușcărie. Achiziția de gazele naturale, energia electrică și a păcurei au avut loc fără respectarea cadrului legal în condiții netransparente, fapt ce a majorat costuri. Am plătit cel mai scump gaz. Pentru aceste prejudicii, în opinia organelor de drept, dar și a conducerii, nu trebuie să răspundă nimeni. Pentru închiderea instituțiilor sociale, precum școli, universități și spitale, peste noapte fără dezbateri publice, la fel nu răspunde nimeni. Dar va veni timpul când va răspunde fiecare dintre ei pentru asemenea acțiuni”, mai susține Ion Ceban.

Comments (0)
Add Comment