Ion Hadârcă – desemnat Membru de Onoare al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan

Ion Hadârcă, poet, eseist, traducător, publicist, om politic din Republica Moldova și vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), a fost distins cu titlul de Membru de Onoare al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan. Pentru TRIBUNA, scriitorul a declarat că este onorat și recunoscător colegilor și prietenilor azeri. 

„Acest titlu este și un rezultat al relațiilor de cultură și de prietenie dintre popoarele noastre. Sunt într-un fel un cunoscător al literaturii clasice și contemporane, a mai mult personalități, scriitori din acest spațiu. Am stabilit de mai multă vreme relații personale. Și am tradus clasicii lor, precum Nizami (n.r. – cel mai mare poet și gânditor al Azerbaidjanului), dar și poeții contemporani. Faptul că, până la urmă, aceste relații se mai transformă în niște semne de noblețe, de recunoaștere, este un gest pozitiv sub toate aspectele: și cultural, și de creație…”, a declarat vicepreședintele AȘM.

Ion Hadârcă a mai spus că, recent, a primit o altă veste bună – faptul că în curând va fi publicată în limba azeră cartea sa de poeme.

„Sunt așteptat la Baku cu prilejul lansării prietenului nostru, poetul Salim Babullaoglu, care e și responsabil de relații externe, culturale, literare… Îmi traduce și chiar zilele acestea mi-a dat o altă veste bună – că practic a încheiat traducerea cărții de poeme. Cred că se va numi – nu știu în azeră – dar în limba română e „Oglinda albastră” și cred că în această lună apare. Este un traducător de forță, anul trecut a lansat traducerea poemelor Anei Blandiana”, a mai relatat scriitorul.

Precizăm că, Ion Hadârcă a editat zeci de cărți de poezie, traduceri, publicistică; este un cunoscut om politic din Republica Moldova, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A fost senator în Parlamentul României. Participă activ în viața academică. Este vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei din ianuarie 2024  și membru de onoare al Academiei Române.

Comments (0)
Add Comment