Maia Sandu a promulgat legea privind votul prin corespondență

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a promulgat legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență. Astfel, cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență la apropiatele alegeri prezidențiale și la referendumul constituțional republican planificate pentru 20 octombrie.

Concetățenii din cele șase state, care vor dori să facă uz de acest drept, vor trebui în mod obligatoriu să se înregistreze pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale cu 45 de zile înainte de scrutin. Plicurile speciale cu buletinele de vot vor fi expediate prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

Potrivit autorităților, votul prin corespondență va facilita participarea cetățenilor moldoveni din diasporă la alegeri, în special în țările unde distanța între secțiile de votare este mare. Opoziția parlamentară a criticat inițiativa spunând, între altele, că aceasta ar favoriza alegătorii din anumite țări.

Comments (0)
Add Comment