Muzeul Nicolae Bulat din Soroca s-a transformat într-o destinație culturală de top datorită unui proiect de renovare

Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca și-a extins spațiile expoziționale și s-a schimbat la față grație unui proiect finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală și implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, în perioada 2022-2023.

În prezent, muzeul este o destinaţie turistică şi culturală de referinţă atât în regiunea de nord a ţării, cât şi la nivel naţional.

„Acesta este al doilea proiect de reabilitare și modernizare a unui muzeu din nordul Republicii Moldova finanțat din surse financiare naționale. Am mai implementat un proiect similar și la Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți. Trebuie să susținem cultura și turismul, pentru că aceste valori ne caracterizează într-o măsură foarte mare”, a estimat Maria Prisacari, directorul ADR Nord.

La Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” a fost schimbat acoperișul, au fost zugrăviți pereții interiori și exteriori și restaurate geamurile clădirii istorice. De asemenea, s-a construit o sală multifuncțională, o galerie pentru exponate și au fost amenajate spațiile aferente. În interiorul instituției au fost instalate 50 de vitrine expoziționale, în valoare de 960.000 de lei, care să faciliteze și să facă mai atractivă activitatea muzeului.

Costul total al proiectului constituie 8,2 milioane de lei, din care 7,4 milioane de lei, alocate din FNDRL și 821.104 lei, cofinanțarea Consiliului raional Soroca.

Nicolae Bulat – unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit și „gardianul” Cetății Soroca

Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca poartă numele regretatului Nicolae Bulat, istoric și muzeograf, care a fost directorul acestei instituţii muzeistice.

Nicolae Bulat (10 februarie 1952 – 9 septembrie 2022) s-a născut în satul Cureșnița, raionul Soroca. După absolvirea Universității, a lucrat în calitate de profesor de engleză la școala medie din Tătărești, Cahul. În 1980, s-a angajat la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca în calitate de muzeograf. A activat în calitate de ghid al Agenției de Turism din Soroca, ulterior a fost specialist principal al Patrimoniului istorico-cultural Soroca. În 1996, este numit director al Muzeului din Cetatea Soroca, unde a lucrat și în calitate de ghid. Cu anii, a devenit unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, precum și un promotor al limbii române și a idealurilor naționale.

Este considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit și „gardianul” Cetății Soroca. Cu implicarea și contribuția sa, în 2012, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, împreună cu Consiliul raional, au realizat un proiect de restaurare a monumentului medieval „Cetatea Soroca”. Este autorul mai multor publicații, iar numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul internațional de biografii „Cambridge”.

Pentru activitatea prodigioasă a fost apreciat cu titluri onorifice și distincții de stat, printre care ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofițer (2000). În 2021, la a 30-a aniversare a Republicii Moldova, a devenit cavaler al „Ordinului Republicii”.

sursa

muzeusoroca
Comments (0)
Add Comment