O expoziție dedicată vestimentației chineze, la Chișinău

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată astăzi o expoziție de cultură chineză cu genericul „Dialog în spațiu și timp”.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, a menționat „că aceasta este o premieră pentru R. Moldova”.

Potrivit oficialului, îmbrăcămintea este o necesitate în viața oamenilor, avînd funcții practice precum apărare împotriva frigului și căldurii, a vîntului și ploii, și fiind totodată un important vehicul cultural.

China este o țară multietnică cu o istorie îndelungată, cunoscută sub numele de „Regatul hainelor” pentru bogata sa tradiție vestimentară.

De-a lungul mileniilor, evoluția culturii vestimentare din China reflectă dezvoltarea civilizației materiale și spirituale din diverse dinastii, conturînd totodată o imagine continuă a vieții diferitelor grupuri etnice. Această expoziție de articole vestimentare din cultura chineză este împărțită în două părți: istorică și etnică.

Prima parte urmează firul timpului și prezintă succint evoluția îmbrăcămintei în China începînd cu secolul al XIV-lea, dinastia Ming (1368-1644), dinastia Qing (1644-1912) și epoca modernă. În partea a doua sînt expuse, după criteriul spațial, articole vestimentare tradiționale caracteristice popoarelor chineze miao, tibetan și uigur.

Cele peste 20 de exponate povestesc despre viața de zi cu zi și imaginarul popoarelor din China, asemenea unor stele căzătoare din Calea Lactee care emit o lumină unică, trimițîndu-ne înapoi în îndepărtate timpuri și spații legendare.

Expoziția „Dialog în spațiu și timp” va putea fi vizitată pînă la 21 iunie.

Comments (0)
Add Comment