O regiune din Spania plăteşte 15.000 € pentru a te muta acolo

Nomazii digitali sunt poate indezirabili în multe locuri, dar o regiune din Spania este încă dornică să primească, atât de mult încât oferă sprijin financiar celor care se mută acolo.

Extremadura, o comunitate autonomă situată la granița cu Portugalia, este una dintre regiunile mai puțin vizitate ale Spaniei, dar găzduiește rezervații naturale sălbatice, lanțuri muntoase pline de faună și o capitală unde pot fi vizitate numeroase ruine romane, transmite evenimentul.md cu referire la observatornews.ro.

Guvernul regional a decis să ofere nomazilor digitali până la 15.000 € pentru a se muta aici. Această comunitate autonomă are una dintre cele mai scăzute densități ale populației din Spania și este una dintre regiunile cele mai puțin dezvoltate. Extremadura are un PIB pe cap de locuitor printre cele mai scăzute din țară și o rată a șomajului de 17,6%, comparativ cu media națională de 11,9%.

Pentru a sprijini atât creșterea populației, cât și a economiei, autoritățile din Extremadura au alocat 2 milioane de euro pentru a susține relocarea a 200 de nomazi digitali în regiune. Pe lângă ajutorul financiar, candidaţii acceptaţi în acest program pot beneficia de un cost de trai mai scăzut comparativ cu multe alte zone din Spania.

De exemplu, în comparație cu capitala Spaniei, Madrid, orașul Badajoz din Extremadura are costuri medii cu 30% mai mici pentru mese la restaurant, transport public și utilități, conform datelor de pe Numbeo.

Extremadura are ca ţintă atragerea acelor angajaţi care pot lucra de la distanţă şi sunt calificați în industria tehnologică. Cei care doresc să aplice trebuie să se angajeze să locuiască în regiune pentru cel puțin doi ani.

Sunt eligibili atât cei care locuiesc în alte regiuni ale Spaniei, cât și cei care locuiesc în străinătate, cu condiția să nu fi locuit în Extremadura în ultimele șase luni. Cetățenii străini pot aplica, dar trebuie să fie rezidenți legali în Spania și să dețină un număr de identificare străin (NIE), așa cum este menționat pe certificatul verde al UE sau pe cardul TIE pentru cetățeni non-UE.

Cetățenii non-UE pot aplica, de asemenea, cu condiția să participe deja la schema de vize pentru nomazi digitali a Spaniei. Cei care nu dețin o viză de nomad digital trebuie să aplice mai întâi pentru aceasta și să obțină aprobarea din partea autorităților spaniole, precum să obțină şi un document de rezidență înainte de a aplica pentru schema din Extremadura.

Femeile, tinerii sub 30 de ani și cei care se relochează în localitățile din Extremadura cu populații mai mici de 5.000 de locuitori sunt eligibili pentru o subvenție de 10.000 €. Ceilalți vor primi 8.000 €. După doi ani, cei care se încadrează în prima categorie și aleg să rămână încă un an vor primi o a doua tranșă de 5.000 €, în timp ce ceilalți vor primi 4.000 €.

Programul nu a fost încă lansat oficial, dar autoritățile spun că acest lucru se va întâmpla după publicarea schemei în Monitorul Oficial al Extremadurei, probabil la mijlocul lunii septembrie. Aplicațiile vor rămâne deschise până când toate fondurile alocate vor fi distribuite, ceea ce va dura cel puțin o lună, dar nu mai mult de un an.

Aplicațiile trebuie depuse online folosind Punctul de Acces Electronic General al Extremadurei. Solicitanții trebuie să dețină un certificat digital sau o carte de identitate spaniolă care permite identificarea electronică.

Candidaţii trebuie să depună o cerere împreună cu un document oficial emis de țara de origine sau de o altă regiune din Spania pentru a identifica locul de reședință actual și aprobarea angajatorului privind lucrul de la distanţă. Cei care se mută în Extremadura dintr-o altă regiune a Spaniei vor trebui să depună şi un raport original de la Trezoreria Generală a Securității Sociale care să ateste că sunt la zi cu plățile contribuțiilor sociale şi că nu au datorii la Trezoreria Extremadurei.

Comments (0)
Add Comment