Omagiu pentru Ion Aldea-Teodorovici. Marele compozitor ar fi împlinit azi 70 de ani

Primăria Chișinău i-a adus azi un nou omagiu compozitorului și marelui interpret Ion Aldea-Teodorovici, care astăzi ar fi împlinit 70 de ani.

Pentru a cinsti memoria muzicianului și aportul semnificativ al compozitorului asupra culturii neamului nostru, Primăria Chișinău împreună cu fiul regretatului artist, Cristofor Aldea-Teodorovici, a organizat o ceremonie de omagiere în Scuarul monumentului Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Această zi importantă a fost marcată alături de oameni de artă, scriitori, regizori, dar și de cei care i-au îndrăgit piesele lui Ion Aldea-Teodorovici. Atmosfera a fost întreținută de Orchestra Sălii cu Orgă, iar cu un recital vocal simfonic a venit Cristofor Aldea-Teodorovici.

„Am reamintit despre marele proiect privind deschiderea Centrului de Creație „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” chiar în scuarul ce poartă numele celor doi mari artiști. Acum suntem în proiectări, am eliberat aceste clădiri și în scurt timp va deveni foarte dinamic, popular și atrăgător, așa încât să punem în valoare ceea ce a fost, dar și să oferim ocazia tinerei generații să ne demonstreze ce poate urma”, a declarat primarul Capitalei, Ion Ceban, prezent la ceremonie.

Evenimentul a servit și drept incursiune în spectacolul care va avea loc în data de 19 mai, în cadrul inaugurării stagiunii de vară a Teatrului Verde, un concert omagiu Ion Aldea Teodorovici. Concert organizat și susținut de Primăria municipiului Chișinău.

„Este de responsabilitatea instituțiilor statului, inclusiv a Primăriei, de a contribui mai mult pentru înveșnicirea numelui lui Ion și al Doinei Aldea-Teodorovici. Suntem pe ultima sută de metri de reabilitare a Teatrul de Vară. Iată de ce, am reușit împreună cu Cristi să înregistram acele partituri ale tatălui sau, să le înscriem și în curând vom organiza un concert dedicat acestui eveniment. Ne dorim ca acele cântece scrise și gândite de Ion Aldea-Teodorovici să prindă viață pentru publicul iubitor de muzică”, a mai adăugat edilul Ion Ceban.

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut pe 7 aprilie 1954 în orașul Leova, cel de-al treilea copil din familia Teodorovici. Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată în special de tatăl său, Cristofor Teodorovici, care a fost preot, solist în capelă corală și profesor de muzică în Leova. Ion Aldea Teodorovici a fost este și va fi un simbol al cântecului de libertate și al celor mai sacre aspirații ale neamului. Împreună cu soția sa, inima lui pereche, Doina, au cântat pentru suveranitate și independență.

Comments (0)
Add Comment