Opozantul rus Alexei Navalnîi, laureat cu Premiul Dresda post-mortem

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost laureat cu Premiul Dresda post-mortem. Informația a fost raportată pe 4 aprilie de Deutsche Welle. Ceremonia de decernare va avea loc în orașul Dresda, Germania, pe 12 mai. Premiul va fi înmânat soției regretatului politician Iulia Navalnaya.

Premiul Dresda este acordat, anual, începând din 2010 persoanelor care au contribuit semnificativ la pacea și înțelegerea internațională. Laureații premiului au fost, printre alții, ex-președinte sovietic Mihail Gorbaciov și militarul Stanislav Petrov, care în 1983 a prevenit un potențial conflict nuclear între URSS și Statele Unite.

Decesul lui Alexei Navalnîi

Precizăm că Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit actului de constatare a decesului, întocmit de autoritățile ruse, Navalnîi ar fi decedat din „cauze naturale”. Politicianul a fost înmormântat pe 1 martie, la cimitirul „Borisov” de la Moscova.

Familia și echipa lui Alexei Navalnîi, lideri politici din întreaga lume, inclusiv de la Chișinău, și oameni de rând îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că l-a omorât pe disident. Iar Iulia Navalnaya a anunțat că va continua lupta soțului său și a promis să-l tragă la răspundere pe Putin și anturajul său pentru asasinatul politicianului.

Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.

Comments (0)
Add Comment