Pământul va avea o „mini-Lună” în această toamnă: Un asteroid va orbita temporar planeta

Pământul va avea, pentru o scurtă perioadă, un al doilea satelit natural în această toamnă, conform unui studiu publicat pe Space.com și preluat de The Guardian. Este vorba despre un asteroid de mici dimensiuni, de mărimea unui autobuz, care va fi atras de gravitația planetei noastre și va orbita în jurul ei timp de aproximativ două luni.

Detalii despre asteroid:
Asteroidul, care aparține centurii de asteroizi Arjuna, va deveni un „mini-satelit” al Pământului începând cu 29 septembrie și va rămâne pe orbită până pe 25 noiembrie. Acesta are o lungime de aproximativ 10 metri și a fost descoperit pe 7 august. Deși va orbita în jurul planetei noastre, asteroidul nu va reuși să completeze o rotație completă.

Explicația cercetătorilor:
Carlos de la Fuente Marcos, profesor la Universidad Complutense din Madrid și liderul echipei de cercetare, a explicat că astfel de asteroizi, care fac parte din centura Arjuna, se deplasează cu o viteză relativ mică, în jur de 3.540 km/h, și sunt atrași de gravitația Pământului. „În astfel de condiții, corpul ceresc poate deveni o lună temporară”, a precizat el. Pământul a mai avut două astfel de „mini-Luni” în 1981 și 2022.

Observații astronomice:
Deși prea mic pentru a fi observat de astronomii amatori cu telescoape obișnuite, asteroidul va fi vizibil pentru telescoapele profesionale datorită luminozității sale suficient de mari.

Sursa: Space.com, The Guardian

Fă-ți telefonul mai inteligent cu știrile Evenimentul.md. Abonează-te și fii mereu la curent!

Comments (0)
Add Comment