Pensia minimă – 5000 de lei: deputatul Reghina Apostolova cere să fie votat unanim de Parlament un proiect privind îmbunătățirea vieții pensionarilor

Deputatul fracțiunii partidului „ȘOR” Reghina Apostolova cere Parlamentului să înregistreze un proiect de lege privind majorarea pensiei minime până la 5000 de lei.

În cadrul unui briefing de presă susținut la Parlament, Reghina Apostolova a remarcat că majoritatea pensionarilor din Republica Moldova duc un trai la limita existenței, deși și-au dedicat cei mai frumoși ani muncind pentru dezvoltarea țării.

„Pensionar moldovean. Această sintagmă nu ar trebui să inspire milă. Nu ar trebui să fie asociată cu lipsa de speranță. Pensionarul moldovean ar trebui să sune demn. Cu înțelegerea faptului că țara este recunoscătoare față de persoana care și-a dedicat cei mai buni ani pentru prosperitatea ei. Acest lucru pare imposibil acum. Acum pensionarii noștri își trăiesc zilele. Știți, există o expresie dezgustătoare – speranța de viață. Cine ar vrea să o asocieze cu ei înșiși? Bănuiesc că nimeni”, a menționat parlamentara. 

Legislatoarea a subliniat că pensia minimă pentru limita de vârstă de 2600 de lei oferită de stat este derizorie în comparație cu prețurile care au luat-o razna sub guvernarea PAS. Ea a invocat în acest sens articolul 47 din Constituție, care garantează dreptul la o viață decentă.

„Măsurați suma de 2600 de lei în raport cu viața voastră. O sumă mai mică decât aceasta, sub minim, o primesc peste 120 de mii de pensionari de la noi. 120 de mii din aproape șapte sute de mii. Atât de mulți pensionari de limită de vârstă și de invaliditate avem. Aceasta este principala palmă dată autorităților – situația umilitoare pe care o au acum moldovenii la pensie. Și pentru că fracțiunea “Șor” nu poate accepta acest lucru, propunem un nou proiect de lege privind pensiile. Acesta va obliga guvernul să stabilească cuantumul minim al pensiei pentru limita de vârstă la cel puțin 5000 de lei”, a spus Reghina Apostolova.

Deputatul a atras atenția că și alte prestații sociale, precum alocația de invaliditate sau alocația pentru copii în caz de pierdere a întreținătorului, vor crește prin raportare la cuantumul de 5000 de lei, în conformitate cu formula de calcul aflată aplicată de Ministerul muncii și protecției sociale.

Un proiect similar a fost înregistrat și în 2021 de către fracțiunea „ȘOR”, doar că Guvernul PAS a dat aviz negativ inițiativei menite să îmbunătățească viața pensionarilor moldoveni. De această dată, Reghina Apostolova a făcut un îndemn către toate forțele politice din Parlament să susțină inițiativa.

„Îi îndemnăm pe toți să susțină proiectul „Pensia 5000”, care prevede majorarea pensiei până la 5000 de lei. Nu este doar o cifră, ci o promisiune de stabilitate pentru peste 670 de mii de pensionari din țara noastră. Un proiect care va îmbunătăți viața acestor oameni, le va da speranță în ziua de mâine și le va asigura un trai decent. Schimbarea situației se află în mâinile noastre și suntem obligați să apărăm drepturile și demnitatea celor care au contribuit la dezvoltarea țării noastre. Să o facem împreună! Că doar acesta nu este doar un proiect politic, ci un proiect care are un impact pozitiv asupra vieții sociale și economice a Republicii Moldova”, a subliniat Reghina Apostolova.

De asemenea, politiciana a îndemnat autoritățile să opereze o indexare de cel puțin 10-15%. O propunere în acest sens a fost respinsă de majoritatea parlamentară la ultima ședință plenară. Anterior, autoritățile au promis că indexarea va constitui 6%, însă recent ministrul muncii și protecției sociale a anunțat că aceasta nu va depăși 4,2%, prin raportare la rata inflației. Anul trecut însă, potrivit aceluiași ministru, s-a făcut o derogare de la această lege, pensiile fiind indexate cu doar 15% în loc de 30%.

„Am ridicat problema pensiilor la ultima ședință de parlament. Dar PAS a ignorat-o cu cinism. De ce? Este o problemă incomodă pe care nici măcar nu putem să o discutăm? Bănuiesc că nu vom auzi un răspuns din partea PAS.                 Răspunsul meu este: da, este incomod. Iar cei de la PAS sunt, de asemenea, stânjeniți. Pentru că ei își dau perfect seama că au scuipat pe toți pensionarii din Moldova. Au promis că vor indexa pensiile în acest an cu un mizerabil 4,2%. Iată de ce PAS-iștii nu vor nici măcar să vorbească despre acest subiect”, a spus ea.     

Reghina Apostolova susține că în buget pot fi identificați bani pentru a majora pensia minimă. Ea a propus să fie reduse în acest sens cheltuilelile pentru înarmare, cele ale instituțiilor publice, să fie redistribuite fondurile dedicate centrului „Patriot”, precum și să fie redirecționate în acest scop o parte din împrumuturi.

sor
Comments (0)
Add Comment